NEWS

Više nezaposlenih nego prošle godine: 309.980 prijavljenih kod AMS-a

Broj nezaposlenih se u protekle dvije nedelje gotovo nije promijenio, ali u poređenju sa prošlom godinom došlo je do porasta. Sredinom juna, 309.980 osoba (+9249 osoba) bilo je prijavljeno kod Službe za zapošljavanje (AMS) – 240.142 njih je tražilo posao, dok je 69.838 osoba bilo na obuci.

Sredinom juna, broj učesnika na obukama AMS-a bio je manji za 1217 u poređenju sa prethodnom godinom. Međutim, aktivno je bilo 10.466 osoba više koje su tražile posao.

Razlog za to je ohlađena konjunkturna situacija nakon rekordne 2022. godine, statističko evidentiranje odlaska Ukrajinaca iz zemlje, kao i još nekoliko drugih faktora koji utiču na tržište rada, kao što su više cijene sirovina u građevinskom sektoru, objasnio je austrijski ministar rada Kocher.

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala