NEWS

Kako inflacija utiče na stanovnike Austrije

Tri od četiri osobe u Austriji ozbiljno su pogođene inflacijom i osjećaju se prisiljenima ograničiti potrošnju za slobodne aktivnosti i zabavu, pokazuju podaci koje je objavila Radnička komora (AK).

Najviše trpe osobe sa niskim primanjima, domaćinstva sa djecom mlađom od 14 godina, veće porodice i samci.

Od ukupno 1000 ispitanika, 62 posto njih reklo je da rjeđe jede vani, dok 57 posto rjeđe izlazi naveče. Njih 52 posto rjeđe posjećuje kulturne događaje poput kina ili pozorišta. Pored toga, mnogi stanovnici Austrije traže jeftinije alternative i mijenjaju dobavljača. Tako je otprilike trećina ispitanih promijenila benzinske pumpe na kojima toči gorivo, a četvrtina je promijenila supermarket u kojima kupuju.

Istraživanje pokazuje i da je gotovo 40 posto ispitanih posljednjih mjeseci kupilo polovne stvari ili ih dalo na popravak umjesto da kupuju nove. Više od četvrtine odmor je provelo kod kuće i sve više koristi bicikl ili javni prevoz.

AK poziva na dodatne mjere protiv inflacije, uključujući kočnicu cijena najma za sve najamnine temeljene na indeksu, ograničenje troškova energije za plin i centralno grijanje, privremeno ukidanje PDV-a na osnovne prehrambene proizvode i uspostavu antiinflacijske komisije i baza podataka transparentnosti cijena.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala