NEWS

Zašto će stanarine ponovo porasti od 1. jula

Najprije dobra vijest: Uvođenjem principa naručioca prilikom posredovanja u iznajmljivanju stanova većina stanara vjerovatno neće morati plaćati proviziju – kao što je do sada uglavnom bilo uobičajeno. Loša vest: Vjerovatno samo prividno.

Od 1. jula stupaju na snagu novine u zakonu o iznajmljivanju: između ostalog, i dugo očekivana promjena u plaćanju provizija za posredovanje. Jer, ubuduće će proviziju plaćati strana koja je angažovala posrednika za iznajmljivanje. Do sada to nije bio slučaj: Obično je budući stanar plaćao. Međutim, sve to bi moglo postati autogol, a troškovi bi se mogli odraziti na kirije, upozoravaju stručnjaci.

Princip naručioca ili princip prvog nalogodavca u osnovi “uređuje obavezu prve ili strane koja je dala nalog za plaćanje provizije”, objašnjava bečki advokat Marcus Marakovics. “To bi trebalo da donese finansijsko olakšanje tražiteljima stanova, jer su uglavnom iznajmljivači oni koji daju nalog za posredovanje.”

Reforma zakona o iznajmljivanju se traži već godinama. Međutim, to zahtjeva veliki balans između interesa iznajmljivača i stanara, kaže Marakovics. “Promjena u vezi sa prenošenjem troškova provizije zapravo podstiče rast kirija.”

Konkretno, pretpostavlja se da će honorar agencije koja posreduje pri iznajmljivanju stana biti “ugrađen” u kiriju.

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala