NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji.

Koliko je trajala njegova borba s bolešću?

Javnosti je vijest kako boluje od leukemije saopštio 13. jula 2019. godine, a tom prilikom je izjavio: „Kada sam dobio vijest, to je bio pravi udarac. Sjedio sam i plakao danima, život prolazi pred očima. Ovo nisu suze straha. Poštujem bolest, ja ću se suočiti s tim, isprsiću se gledajući je u oči, onako kako sam to uvijek činio.“

Njegovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo prethodnih dana, više puta je pobjeđivao opaku bolest, ali nije izdržao.

Legendarni fudbaler tokom borbe protiv bolesti obavio je nekoliko ciklusa hemioterapije u klinici u Bologni, ali se nekoliko puta vraćao na klupu italijanskog kluba i preko tri godine je odolijevao teškoj bolesti.

Kako su se porodica i prijatelji oprostili od fudbalske legende?

Tužnu vijest o njegovoj smrti potvrdila je i njegova porodica u saopštenju za javnost, u kojem stoji: “Supruga Arianna, s djecom Viktorijom, Virginijom, Miroslavom, Dušanom i Nikolasom, unukom Violante, majkom Viktorijom i bratom Draženom, u svojoj boli saopštavaju nepravednu i preranu smrt supruga, oca, sina i uzornog brata Siniše Mihajlović. Jedinstven čovjek, izuzetan stručnjak, svima uslužan i dobar. Hrabro se borio sa strašnom bolešću. Zahvaljujemo ljekarima i medicinskim sestrama koji su ga pratili u ovim godinama, s ljubavlju i poštovanjem, posebno dr. Francesca Bonifazi, dr. Antonio Curti, prof. Alessandro Rambaldi i dr. Luca Marchetti. Siniša će uvijek ostati živjeti s nama sa svom ljubavlju koju nam je dao.”

Sin legendarnog Dejana Stankovića Filip se od Mihajlovića oprostio objavom fotografije sa vlastitog krštenja na kojoj ga upravo Siniša drži u rukama tokom obreda.

Od Mihajlovića se oprostio i vratar PSG-a Gianluigi Donnarumma koji je upravo kod srpskog trenera debitovao u Milanu. “Uvijek si bio borac i znam koliko si se borio. Zauvijek ću ti biti zahvalan što si vjerovao u mene i za sve što si mi rekao od prvoga dana kada smo se upoznali. Zauvijek ćeš biti u mojem srcu. Bok, mister”, napisao je Donnarumma.

Od srpskog fudbalera i trenera oprostila se i premijerka Italije Giorgia Meloni. “Borio si se kao lav na terenu i u životu. Bio si primjer i ohrabrivao si mnoge koji se suočavaju sa bolešću. Opisivali su te kao čeličnog čovjeka, a pokazao si da imaš veliko srce. Bio si i uvijek ćeš biti pobjednik”, napisala je italijanska premijerka na društvenim mrežama.

Ko je bio Siniša Mihajlović?

Siniša Mihajlović rođen je u Vukovaru 1969. godine kao dijete iz siromašne srpske porodice. Imao je vrlo uspješnu igračku karijeru u kojoj je osvojio niz trofeja, a kasnije se bavio trenerskim poslom. U toku svoje karijere igrao za Borovo, Vojvodinu, Crvenu zvezdu, Romu, Sampdoriju, Lazio i Inter, bio je izbornik Srbije, a kao trener je vodio Cataniju, Fiorentinu, Sampdoriju, Milan, Torino, Sporting iz Lisabona i Bolognu.

Mihajlović je poznat pod nadimkom “Božija ljevica”, a ostaće u istoriji kao jedan od šest fudbalera koji su uspjeli postići tri gola iz slobodnih udaraca na jednoj utakmici. Njemu je to uspjelo 1998. u dresu Lacia, kada je postigao het-trik protiv bivšeg kluba Sampdorie.

Foto: Wikipedia

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Prvi štrajk u 106-godišnjoj istoriji sindikata: Medicinske sestre izašle na ulice širom UK

Medicinske sestre u Ujedinjenom Kraljevstvu organizovale su jednodnevni štrajk bez presedana kao “posljednje utočište” u borbi za bolje plate i