NEWS

Val otkaza u IT sektoru: Google otpušta oko 12.000 radnika

Alphabet, matična kompanija Googlea, otpušta oko 12.000 radnika ili oko šest posto svoje globalne radne snage, najavili su e-mailu koji su poslali zaposlenicima širom kompanije. Ova odluka stiže nakon št su Amazon, Microsoft i veći broj drugih, manjih IT kompanija otpustile veći broj svojih radnika.

Zašto je Google odlučio otpustiti veliki broj radnika?

Alphabet je počeo puno zapošljavati tokom perioda svog dramatičnog rasta posljednjih godina, no sada je tome došao kraj. U proteklih nekoliko sedmica Microsoft, Amazon, Meta i drugi pokrenuli su jednako bolna i dramatična smanjenja radnih mjesta zbog ekonomske situacije. Google je posljednji od onih koji su uveli otpuštanja, dijelom zahvaljujući svojim moćnim odjelima za oglašavanje i računarstvo u oblaku. Međutim kompanija je u prošlom kvartalu zabilježila pad dobiti od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu, a Pichai je rekao da će Alphabet morati smanjiti troškove i zapošljavanje. Aktivisti i analitičari pozvali su na agresivnije rezove, ističući da je broj zaposlenih u kompaniji porastao za 20 posto od 2017. godine, donosi Engadget.

Kakvo objašnjenje stiže iz Googlea?

Izvršni direktor Sundar Pichai rekao je da mu je jako žao zbog radnika koji će biti otpušteni i da je to bila teška odluka. Otkazi će se osjetiti globalno i u cijeloj kompaniji, a Pichai je rekao da preuzima „punu odgovornost za odluke koje su nas dovele do ove situacije“.

Google najavljuje kako će nastaviti ulagati u svoje proizvode i usluge, kao i u umjetnu inteligenciju. Kako bi sve to bilo moguće, kažu, morali su donijeti teške odluke i smanjiti broj zaposlenika, ali tako da sva preostala radna mjesta budu i dalje usklađena s ciljevima kompanije i najvišim prioritetima. Radna mjesta koja sada ukidaju, dakle, u skladu su s time i zahvatit će cijeli Alphabet, sva područja, funkcije, razine i regije.

Šta čeka otpuštene radnike?

Pichai je rekao da će zaposlenici biti plaćeni tokom punog perioda otkaznog roka od najmanje 60 dana, a iz Alphabeta će takođe otpuštenim zaposlenicima ponuditi pakete otpremnina, počevši od 16 sedmica plate plus dvije sedmice za svaku dodatnu godinu u Googleu. Takođe će tim radnicima platiti bonuse za 2022. i preostalo vrijeme godišnjeg odmora te ponuditi šest mjeseci zdravstvene njege, usluge zapošljavanja i ‘imigracijsku podršku za one koji su pogođeni’.

Šta se zapravo krije iza otkaza u Googleu?

Šta je zapravo istina po mišljenju profesorice sa Harvarda Tsedal Neeley? „Stvari ovako stoje – ovo je novi svijet poslovanja. I cijela kriza kroz koju prolazimo još od pandemije nije ništa novo. Ono što je zateklo svijet poslije španske grozice ili kuge, poslije Prvog i Drugog svjetskog rata je revolucija u poslovanju i načinu na koji se radi, komunicira. Isto je i danas“, navela je profesorica u razgovoru za CNBC. Tako nas je sada zatekao rad od kuće i hibridni rad i ne postavlja se pitanje da li to funkcioniše ili ne. To je stanje stvari i nova realnost. Tako je i sa otkazima. Po mišljenju profesorice Neeley i drugih analitičara, razlozi za otpuštanja su na sasvim drugom mjestu.

Prije svega, radi se o novim korporativnim strategijama koje su aktuelne u kompanijama čija je oblast visoka tehnologija. Dalje, bilo je dosta neuspješnih trgovina dionicama za vrijeme i poslije Covid pandemije tako da su mjere štednje sasvim razumljive.

Ukratko, ne radi se o odlukama koje su toliko pravedne. „Ne radi se o ljudima, o zaposlenima. Ovo je sve strateško pitanje i pitanje liderstva. Ako se ljudi pitaju da li mogu nešto da urade, ne, ne mogu“, navela je profesorica Neeley i tako pokušala da objasni kako javnost treba da gleda na sve ove mjere i gdje treba tražiti istinu i „pravdu“.

Koje još velike IT kompanije prave rezove?

I Amazon je počeo dijeliti otkaze, koje bi trebalo dobiti 18.000 zaposlenika. Meta, krovna kompanija Facebooka, planira ih otpustiti 11.000, a Salesforce 10 posto od ukupno 80.000 zaposlenih. Ukupno je u 2022. u tehnološkom sektoru najavljeno više od 97.000 otkaza, najviše od 2002. godine, kada je otpušteno 131.000 radnika, prema podacima kompanije Challenger, Gray & Christmas. „Takvu aktivnost nismo vidjeli od kraha dot-coma”, rekao je Andrew Challenger, viši potpredsjednik te kompanije, aludirajući na pucanje balona u digitalnom sektoru na početku stoljeća.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala