NEWS

TEMA: Zašto istražitelji stalno pretresaju dom predsjednika SAD-a?

Istražitelji Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država pronašli su još šest povjerljivih dokumenata tokom višečasovne pretrage kuće Joea Bidena, predsjednika države, u Delaweru, potvrdio je njegov advokat.

Neki od dokumenata koji su zaplijenjeni u petak na imanju Wilmington potiču iz vremena kada je Biden bio senator, a zatim i potpredsjednik SAD u administraciji Baracka Obame.

Advokat Bob Bauer rekao je da su istražitelji odnijeli i „rukom pisane bilješke” i „prateći materijal”.

Koliko dokumenta je pronađeno do sad?

Ministarstvo pravde imenovalo je specijalnog istražitelja da razjasni ovaj slučaj. Predsjednik je ponudio „predstavnicima ministarstva pravde da u cijeloj kući sprovedu potragu za povjerljivim dokumentima”, kazao je Bauer.

Ranije su Bidenovi advokati saopštili da je prvi kontingent povjerljivih dokumenata pronađen 2. novembra prošle godine u prostorijama Penn Biden centra, organizacije koju je predsjednik osnovao u Washingtonu.

Istražitelji su 20. decembra prošle godine pronašli još povjerljivih dokumenata u garaži Bidenove kuće u Wilmingtonu. Još dokumenata pronađeno je 12. januara prilikom pretrage podruma Bidenove kuće, kazali su njegovi advokati.

Biden je kazao da su odmah po pronalasku dokumenti predati u Nacionalni arhiv, kao i predstavnicima Ministarstva pravde.

Zašto je Biden zadržao povjerljive dokumente?

Nije jasno zašto je Biden čuvao te dokumente. Prema Zakonu o predsjedničkoj evidenciji, svi dokumenti iz Bijele kuće moraju da budu predati Nacionalnom arhivu kada se završi mandat šefa države.

Robert Hur, specijalni savjetnik, imenovan je za šefa istrage kako bi se utvrdilo na koji način je postupano sa povjerljivim dokumentima.

Opširna pretraga i otkrića serije povjerljivih dokumenata predstavljaju pravu glavobolju za predsjednika koji se sprema da saopšti da li će se kandidovati za izbore 2024.

Biden tvrdi da se radi o previdu, rekavši da „ne žali” što nije javno otkrio vijest o pronalasku nekih povjerljivih dokumenata prije novembarskih izbora na sredini mandata.

„Garaža-gate” – ili nije sve tako crno?

Tajni dokumenti na tri različite lokacije, otkriveni u periodu od nekoliko mjeseci uz minimalna i porcionirana priznanja, potvrđuju činjenice koje su američki mediji već iznijeli na vidjelo: Fox reporter govori o “Garaža-gate-u” i pita Bidenovu glasnogovornicu Karine Jean-Pierre:

 “Šta zapravo Bijela kuća želi da sakrije?”

 “Ništa!”, odgovara Jean-Pierre, ponavljajući iznova da se Biden ponašao potpuno korektno i transparentno, tako što su njegovi advokati odmah pozvali Nacionalni arhiv i Ministarstvo pravde i upoznali ih sa ovim slučajem.

Pritisak raste i na Bidenovog državnog tužioca Merricka Garlanda. Republikanci ga već mjesecima optužuju za političku zloupotrebu položaja – posebno zbog istrage protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Garland pokušava da napravi maksimalnu distancu između svog Ministarstva pravde i istrage. Za specijalnog tužioca imenovao je Roberta Hura, a iskusni bivši tužilac iz Merilenda, kojeg je postavio Bidenov prethodnik Tramp, sada treba da provjeri da li su zakoni prekršeni.

Ovo imenovanje pokazuje javnosti da je ovo Ministarstvo nezavisno i odgovorno, posebno kada se radi o najosetljivijim istragama – i da se njegove odluke zasnivaju samo na činjenicama i zakonu.

Šta je Trump skrivao?

Donald Trump, bivši predsjednik Amerike, suočava se sa krivičnom istragom zbog navodne zloupotrebe povjerljivih dokumenata.

Ovo otkriće dolazi u trenutku kada se bivši američki predsjednik Donald Trump takođe suočava sa istragom zbog navodnog pogrešnog postupanja sa stotinama povjerljivih dokumenata u rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi i njegovog navodnog propusta da se povinuje sudskom pozivu.

Trump i njegovi advokati odupirali su se predaji dokumenata sve dok FBI nije sproveo raciju u njegovoj kući na Floridi prošlog avgusta.

On tvrdi da se FBI ponaša bolje prema predsjedniku Bidenu.

Biden je tada rekao da je Trumpovo postupanje sa dokumentima „potpuno neodgovorno”. Trump nije objasnio otkud dokumenti u njegovoj kući, ali je rekao da ima moć kao predsjednik da skine tajnost sa njih, što pravnici osporavaju.

Šta kažu republikanci?

Za Kevina McCarthyja, novoizabranog predsjednika Predstavničkog doma, razlike u suočavanju sa događajima su očigledne: kod Bidena su dokumenti i istraga držani u tajnosti sedmicama, kod Trumpa, s druge strane FBI je čak objavio i slike racije u Mar-a-Lagu.

“Gdje su fotografije Bidenovih dokumenata?” pita McCarthy.

“Zato Amerikanci ne vjeruju svojoj vladi. Ne možete imati drugačije tumačenje zakona za ljude sa kojima se filozofski ne slažete. I ne možete koristiti svoje Ministarstvo pravosuđa da onda krivično gonite takve ljude”, rekao je on.

Republikanci žele sami da istraže ovaj slučaj u Kongresu – do kraja januara Bijela kuća bi trebala dostaviti relevantne dokumente.

Dakle, stvari postaju neugodne za Bidena i njegove demokrate. Većina je do sada šutjela – ili polovično brani svog predsjednika, poput Hakima Jeffriesa, novog vođe poslaničke grupe demokrata u Predstavničkom domu: On još ne zna sve činjenice, rekao je ovaj demokrata novinarima i dodao kako ima puno povjerenje u Bidena.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala