MAGAZA

Zanimljiva studija koja je potvrdila da muzičari zaista imaju više uspjeha kod žena

Iako su muškarci muzičari uvijek bili popularni kod žena, sada su to potvrdili i austrijski naučnici koji su došli su do otkrića da ako ste muzičar to vas zaista vas čini privlačnijim pripadnicima suprotnog spola.

Studija, objavljena u Frontiers in Psychology, bila je usmjerena na istraživanje evolucijskog porijekla muzikalnosti. Istraživači su se nadali provjeriti valjanost teorije polnog odabira Charlesa Darwina, koja kaže da se određene osobine – poput muzikalnosti – prenose na sljedeću generaciju jer nam pomažu privući partnere, a ne zato što nam pomažu preživjeti.

“Muzičke note i ritam”, napisao je Darwin u Porijeklu čovjeka, “prvi su stekli muški i ženski preci čovječanstva radi šarmiranja suprotnog pola.”

Vjerovao je da muzika djeluje kao prikaz udvaranja u našoj potrazi za reproduktivnim partnerom, te da može signalizovati biološku sposobnost i dobre gene prikazivanjem naprednih motoričkih vještina i kognitivnih sposobnosti potencijalnim partnerima.

Čini se da psihološka studija, pod naslovom “Darwinova hipoteza seksualnog odabira: Ponovno razmatranje: muzikalnost povećava seksualnu privlačnost kod oba pola”, potvrđuje Darwinove pretpostavke da vas muzikalnost čini privlačnijim. Istraživači su proveli eksperiment na uzorku od 23 muškarca i 35 studentice psihologije, od kojih su svi bili heteroseksualni.

Učesnicima su pokazane brojne slike koje su prikazivale lica pripadnika suprotnog pola i istovremeno puštane snimke solo klavirske muzike. Rečeno im je da je muziku koju su čuli pustila osoba u čije su lice gledali, a zatim su zamoljeni da procijene lica na temelju toga koliko su seksualno privlačna i koliko je vjerojatno da će ići na spoj, vezu za jednu noć ili započeti dugoročnu vezu s dotičnom osobom.

Rezultati ovog testa zatim su uspoređeni s kontrolnom grupom, koja je gledala i ocjenjivala lica bez ikakve sugestije da su prikazani ljudi muzičari. Istraživači su otkrili da su i muškarci i žene ocijenili lica u prvoj, muzičkoj grupi kao poželjnija za dugotrajne veze, ali samo su učesnice ocijenile ‘muzička’ lica kao seksualno privlačnija od kontrolne grupe.

Istraživači su zaključili da “muzikalnost […] može uticati na percepciju privlačnosti lica suprotnog pola i na poželjnost spojeva uglavnom među ženama. Čini se da su muškarci manje pod uticajem muzike kada ocjenjuju ženska lica.”

“Muzika je dio svake ljudske kulture”, nastavili su. “Kao muzičkii psiholozi, pokušavamo bolje razumjeti kako utjiče na naše osjećaje i misli, kao i na naše ponašanje. Naše područje istraživanja raste širom svijeta.”

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim