NEWS

Građani Austrije smatraju da demokratiju ugrožava ekstremizam

Građani Austrije različite oblike ekstremizma definitivno vide kao prijetnju. Nakon korupcije, ekstremizam se, zajedno s nekontrolisanom imigracijom i problemima integracije, doživljava kao drugi najveći rizik za demokratski poredak. Rezultat je to Gallupove studije na 1000 ispitanika. Desni ekstremizam i vjerski ekstremizam zabrinjavaju više od lijevog ekstremizma.

U istraživanju je iznenađujuće velik broj ljudi koji vide demokratiju ugroženom, njih 46 posto. Da postoji velika opasnost od radikalne desnice smatra 60 posto ispitanih, a 46 posto njih opasnost od radikalne ljevice. 55 posto stanovništva prijetnju vidi u vjerskom ekstremizmu.

Što se tiče političke orijentacije, jedino su pristalice FPÖ-a pretežno mišljenja da radikalna desnica ne predstavlja opasnost za Austriju. Većina pristalica Slobodarske stranke i ÖVP-a vidi ljevičarski ekstremizam kao prijetnju. Vjerski motivisani ekstremizam predstavlja manju prijetnju pristalicama Zelenih, Neosa i SPÖ-a nego pristalicama ÖVP-a i FPÖ-a.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala