NEWS

U kojim slučajevima će austrijska policija imati ovlasti oduzimanja automobila

„Svakome ko koristi svoj automobil kao oružje, oduzećemo oružje”, rekla je austrijska ministrica saobraćaja Leonore Gewessler, nakon Vijeća ministara koje je u parlamentarnu proceduru stavilo mjeru oduzimanja vozila i prodaju na aukciji u slučaju nepromišljene i opasne vožnje. Ova mjera trebala bi stupiti na snagu u marta 2024. godine. Ovom mjerom Austrija slijedi primjer drugih evropskih zemalja, kažu u Ministarstvu saobraćaja Austrije.

Ministrica Gewessler potvrdila je da će se u slučaju drastično prekoračene brzine vozačima oduzeti vozačka dozvola, ali i vozilo. Izmjena zakona trebala bi omogućiti oduzimanje automobila na licu mjesta. Prema riječima ministrice Gewessler, mogućnost oduzimanja vozila koju planira vlada još je jedan važan korak u pogledu sigurnosti na cestama nakon pooštrenih mjera koje su već provedene kao posljednji sastavni dio paketa mjera protiv prebrze vožnje.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner smatra da je posljednjih godina već dosta postignuto, a kao primjer navodi povećane kazne za vozače koji koriste telefon. Planirano pooštravanje je “dobar daljnji korak”, ističe Karner.

Pooštravanje je Gewessler najavila još u decembru, a nakon procjene sada su ugrađene manje izmjene. U svrhu provođenja mjera potrebno je izmijeniti propise o cestovnom saobraćaju, Zakon o vozačkim dozvolama i Zakon o motornim vozilima.

Šta podrazumijevaju nove mjere?

Ako vozite brže od 60 km/h na lokalnim cestama ili više od 70 km/h na magistralama ili autocestama, vozilo će biti oduzeto na dvije sedmice. U slučaju ponovljenih prekršaja, vozilo se prodaje na aukciji, pri čemu 70 posto prihoda ide u Fond za sigurnost na cestama, a 30 posto lokalnim vlastima.

Ako je najveća dopuštena brzina prekoračena za više od 80 km/h u naseljenom području – ili za više od 90 km/h izvan naseljenog područja – vlasti mogu pokrenuti ovaj postupak već i prilikom prvog prekršaja. Ako se pogledaju prethodni slučajevi saobraćajnih prekršaja, nova odredba bila bi primjenjiva na oko 400 do 450 slučajeva godišnje.

Ako automobil kojim je počinjena prekoračenje brzine nije u vlasništvu vozača, umjesto oduzimanja primjenjuje se zabrana upravljanja vozilom. To znači da se vozaču trajno zabranjuje korištenje vozila.

Osim toga, planira se izmjena zakona o vozačkim dozvolama: ako prekoračite brzinu za više od 40 km/h u naseljenom mjestu ili 50 km/h izvan naseljenog mjesta, vozačka dozvola tada će se morati privremeno oduzeti.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala