MAGAZA

Trebate digitalnu detoksikaciju? 5 savjeta za odmor od mobilnih uređaja

Društvene mreže postale su nezamjenjive i gotovo je nezamislivo provesti jedan dan da ne provjerite šta se dešava na društvenim mrežama i o čemu pričaju vaši virtuelni prijatelji. Tako realni svijet sve više zamjenjujemo sa virtuelnim.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da se na ovaj način sve više otuđujemo od drugih ljudi jer se sve manje zapravo družimo uživo. Zato je posljednjih godina u fokusu termin digitalna detoksikacija, a podrazumijeva da odložite svoje telefone i računare te se osvrnete na svijet oko vas.

Iako to ponekad zvuči nezamislivo, zapravo može biti jako korisno. Stoga savjetujemo da isprobate ove male i realne promjene:

1. Prestanite koristiti telefon kao alarm. Umjesto toga, koristite stvarnu budilicu. Jednako je praktična i može vam pomoći da ne koristite mobilni uređaj prije spavanja.

2. Isključite notifikacije. Zapitajte se trebate li stvarno svakodnevno obavijesti sa Twittera i Facebooka?

3. Pratite koliko vremena provodite na svom uređaju. Aplikacije kao što su “Screen Time” i “Digital Wellbeing” mogu vam pomoći u kontroli dnevne upotrebe mobilnog telefona. Postavite razuman vremenski okvir i držite ga se.

4. Držite se jednog po jednog uređaja – nemojte koristiti telefon dok gledate TV, koristite iPad ili računar.

5. Izbjegavajte gledanje telefona dok ste u društvu i provjeravanje poruka tokom razgovora. Kada izađete sa društvom, telefon odložite. Ne samo da ćete ga tako manje koristiti nego ćete i više uživati u piću sa dragim osobama. Posebno je važno da ne provjeravate telefon i društvene mreže dok vozite. Osim što je nepotrebno, može biti i rizično.

Koje su prednosti digitalne detoksikacije?

“Bezbrojne su prednosti koje vas čekaju kada smanjite vrijeme pred ekranom – možda je najvažnija mirniji san”, kaže Gloria Reilly, koordinatorica zdravstvenih usluga u Lee Healthu. “Umjetno plavo svjetlo koje emituju naši telefoni uzrokuje poremećaj u našem cirkadijalnom ritmu, prirodnom ciklusu koji ujedinjuje naše ponašanje s funkcijama prirode. Umjesto da buljite u ekran prije i poslije spavanja, pokušajte ustati uz prirodnu plavu svjetlost neba tako što ćete ujutro prošetati kako biste upijali te zrake za ‘buđenje’ – razgibajte svoje tijelo i povećajte svoju sreću!“

Za ritual odlaska na spavanje, Gloria preporučuje da odustanete od skrolanja na društvenim mrežama i isprobate tehniku ​​dubokog disanja s aromaterapijom eteričnim uljem kako biste se lako prilagodili svom prirodnom ciklusu spavanja.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim