NEWS

Borba protiv inflacije: Austrijska vlada odobrila novu pomoć za građane

Novi antiinflacijski paket za porodice predviđa posebne isplate za primaoce naknade za nezaposlene i hitne pomoći, penzionere s minimalnim penzijama i samohrane roditelje te samohrane primaoce sa mjesečnim bruto primanjima manjim od 2000 eura. Po djetetu se isplaćuje 60 eura, bez prethodne prijave.

Iako su SPÖ i NEOS glasovali protiv, Nacionalno vijeće danas je odlučilo da usvoji novi antiinflacijski paket za porodice.

Iz SPÖ-a smatraju da ovaj paket nije dovoljan, te da 60 eura mjesečno ne bi izvuklo niti jedno dijete iz siromaštva, izjavila je predsjednica kluba Eva-Maria Holzleitner. Portparol NEOS-a Michael Bernhard posebno je kritikovao činjenicu da su različite grupe ljudi isključene, kao što su osobe koje su na rehabilitaciji i bolovanju.

Iz FPÖ takođe smatraju da se treba uložiti veći napor u borbi protiv inflacije, ali su se složili sa usvajanjem trenutnog paketa.

Ministar za socijalna pitanja Johannes Rauch (Zeleni) smatra da se pomoć pruža brzo, tačno i nebirokratski, dok je ministrica porodice Susanne Raab (ÖVP) naglasila je da su posebno podržani samohrani roditelji. Portparol ÖVP-a Norberta Siebera istakao je da je paket dio drugih pomoći koje su uspjele povećati kupovnu moć uprkos inflaciji.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala