NEWS

Preko 20.000 osoba ostalo bez domova zbog poplava u Italiji

Više od 20 rijeka izlilo se iz korita u Italiji, ostavivši najmanje 13 mrtvih i prisilivši preko 20.000 osoba da napuste svoje domove nakon nezapamćenih poplava u Italiji. Poplave su izazvale i oko 280 klizišta, „progutavši“ 41 grad i mjesto.

Zašto je došlo do ove katastrofe?

Riječ je o najkatastrofalnijoj poplavi koja je pogodila Italiju u posljednjih 100 godina. Ministar civilne zaštite Nello Musumeci rekao je da je 20 cm kiše palo je u 36 sati, a u nekim područjima i do 50 cm. Prije najnovijih poplava, Emilia-Romagna i druga područja sjeverne Italije bili su pogođeni sušom koja je isušila zemlju, smanjujući njenu sposobnost apsorpcije vode. “Tla koja ostanu suva duže vrijeme na kraju se zacementiraju, drastično ograničavajući njihovu sposobnost upijanja vode”, pojasnio je Musumeci.

Mnogi faktori doprinose poplavama, ali zagrijavanje atmosfere uzrokovano klimatskim promjenama čini ekstremne padavine vjerovatnijim. Svijet se već zagrijao za oko 1,1 stepen Celzijusa od početka industrijske ere, a temperature će nastaviti rasti osim ako vlade širom svijeta ne uvedu oštre rezove u emisijama.

Kolike su do sada procijenjene štete?

Stefano Bonaccini, predsjednik regije Emilia-Romagna koja je najviše pogođena, uporedio je razaranja sa zemljotresom koji je pogodio regiju 2012. godine u kojem je poginulo 28 ljudi. “Šteta će biti kvantitativno manja, ali će iznositi nekoliko milijardi eura. Ponovo ćemo izgraditi sve kao što smo uradili za zemljotres”, poručio je Bonaccini.

Teško su stradali istorijski gradići Faenza, Cesena i Ravenna gdje su desetine hiljada ljudi ostali bez struje i vode. Zbog odrona i brojnih klizišta zaustavljen je saobraćaj na više od 400 cesta. Prema udruženju poljoprivrednika Coldiretti, pod vodom je više od 5000 farmi sa staklenicima, rasadnicima i štalama, koje pokrivaju hiljade hektara vinograda, voćnjaka, farmi povrća i žitnih polja. Rečeno je da su procjene štete “neprocjenjive”, jer bi to moglo uticati ne samo na trenutne žetve već i na buduće, s obzirom na trajna oštećenja korijena od “zagušljivog” mulja oticanja.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala