MAGAZA

Otkriveno koliko je koštala sahrana kraljice Elizabete

Sahrana britanske kraljice Elizabete II i popratni događaji sahrani koštali su čak 186 miliona eura (162 miliona funti), saopštilo je Ministarstvo finansija Velike Britanije.

John Glen, glavni sekretar Ministarstva finansija, izjavio je da je prioritet vlade bio da osigura odgovarajući nivo dostojanstva i da sahrana protekne u sigurnom okruženju. Procijenjeni troškovi, koje je objavilo Ministarstvo, odnose se na kraljičinu sahranu i druge povezane događaje, kao i izlaganje kovčega sa njenim posmrtnim ostacima.

Najveći dio troškova pokrili su Ministarstvo unutrašnjih poslova (85 miliona eura) i Ministarstvo kulture, medija i sporta (više od 65 miliona eura). Osim njih, troškove su pokrivali i Ministarstvo saobraćaja (skoro 3 miliona eura), Kancelarija za inostrane poslove, Komonvelt i razvoj (2,4 miliona eura), Ministarstvo odbrane (3,3 miliona eura), Kancelarija za Sjevernu Irsku (oko 2,5 miliona eura), Škotska vlada (21,6 miliona eura) i Vlada Velsa (preko 2,5 miliona eura).

U pisanoj ministarskoj izjavi datoj parlamentu, Glen je rekao da je Ministarstvo finansija obezbijedilo dodatna finansijska sredstva tamo gdje je bilo potrebno i da su vladama Škotske, Velsa i Sjeverne Irske „u potpunosti” refundirani njihovi troškovi.

Državna sahrana, održana 19. septembra 2022, uslijedila je nakon perioda nacionalne žalosti. Bila je to prva državna sahrana od Winstona Churchilla 1965. i najveća ceremonija od Drugog svjetskog rata.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim