NEWS

Hoće li se El Niño vratiti ovog ljeta

Važan udar El Niña, globalnog atmosfersko-okeanskog fenomena, uskoro se očekuje, upozoravaju stručnjaci za meteorologiju. Prema američkim meteorolozima, vjerovatnost razvoja El Niña ovog ljeta iznosi preko 90 posto.

Ovaj vremenski fenomen pokazuje da su vode Tihih okeana toplije nego obično. To može imati razorne posljedice na vremenske prilike, od ekstremnih toplotnih talasa do jačih oluja.

Prema američkoj Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu (NOAA), fenomen će vjerovatno trajati i tokom zime.

“Kombinacija predviđenih trećih zapadnih vjetrova sredinom maja i visoke razine iznadprosječne okeanske topline ukazuje na potencijalno značajan El Niño”, navodi se u njihovom upozorenju.

Šta je El Niño?

El Niño, globalni atmosfersko-okeanski fenomen, utiče na vremenske obrasce širom svijeta i može pogoršati ekstremne vremenske uslove.

On je uzrokovan vjetrovima u Pacifiku koji guraju toplu vodu prema istoku dok se mlazni tok Pacifika kreće prema jugu.

To rezultuje ukupnim globalnim porastom temperature za oko 0,2 Celzijusova stepena.

Već se predviđa da će ova godina biti toplija od 2022. i biti peta ili šesta najtoplija godina u istoriji. Sljedeća godina bi mogla biti još toplija kada se uključe efekti ovog vremenskog fenomena.

Takođe, procjena NOAA-e je da postoji čak 50 posto šanse da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji.

Kakav uticaj El Niño ima na vremenske prilike?

Iako su temperature uopšteno u porastu, efekti El Niña su lokalno promjenjivi. Većina El Niña doseže svoj vrhunac u kasnu jesen ili zimu te tako najviše utiče na vremenske prilike u hladnijim mjesecima.

U Evropi, El Niño obično znači sušnije i hladnije zime na sjeveru te vlažnije zime na jugu. U Sjedinjenim Američkim Državama uzrokuje sušnije i toplije vrijeme na sjeveru, dok na američkoj obali i jugoistoku Meksičkog zaljeva donosi obilne kiše i poplave.

Monsuni u Indiji i kiše u Južnoj Africi mogli bi biti slabiji, dok bi istočna Afrika mogla doživjeti veće kiše i poplave. Indonezija i Australija takođe će imati povećan rizik od šumskih požara kako temperature budu rasle u južnoj atmosferi pred ljeto.

Kako El Niño utiče na podvodni svijet?

El Niño može povećati vjerovatnost izbjeljivanja korala. To je zato što povećava temperaturu mora i pogoršava postojeće uefekte izbjeljivanja.

Takođe, može nanijeti štetu morskom životu duž pacifičke obale. U normalnim uslovima, fenomen poznat kao “upwelling” donosi hladnu, hranjivu vodu iz dubina okeana. Međutim, El Ninjo suzbija taj fenomen, oduzimajući nekim ribama ključnu hranu.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala