NEWS

Peti protesti „Srbija protiv nasilja“: Šta su govornici poručili

Desetine hiljada učesnika okupilo se na platou ispred Doma Narodne skupštine u centru prijestonice Srbije. Ovo je peto okupljanje građana, pod nazivom „Srbija protiv nasilja“, a učesnici protesta traže donošenje niza mjera kojima bi se zaustavila promocija nasilja u javnom prostoru, ali i smjene funkcionera.

Protesti su potaknuti masovnim pucnjavama s početka maja, kada je u dva dana ubijeno 18 mladih ljudi koje demonstranti vide kao žrtve tolerisanja nasilja u javnom prostoru i medijima pod kontrolom vlasti, a današnji se održava tačno mjesec dana nakon ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Koji su sve zahtjevi demonstranata?

Zahtjevi protesta su momentalna smjena svih članova REM-a, ukidanje reality programa na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks. Takođe, traže smjenu rukovodstva RTS-a. Zahtijevaju i oduzimanje nacionalnih frekvencija komercijalnim provladinim televizijama Pink i Happy zbog kršenja zakona, promovisanja nasilja i nemorala i emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju. Na popisu zahtjeva je i smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora sigurnosne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, te usvajanje ostavke ministra prosvjete Branka Ružića.

Ko su bili govornici?

Današnjem protestu pridružili su i brojni glumci, muzičari i javne osobe nakon što su zastupnici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) nazvali “šljamom” glumce koji su podržali demonstrante i njihove zahtjeve. Na bini su se danas pojavili Svetlana Bojković, Dragan Bjelogrlić, Nenad Maričić, voditelji Ivan Ivanović i Zoran Kesić, te Milutin Gligorijević, sin Stanike Gligorijević koja je preminula u saobraćajnoj nesreći, a za čiju smrt još niko nije odgovarao.

Šta su govornici poručili okupljenima?

Maričić je rekao da nevine žrtve ne smiju biti uzaludne i da nasilje ne smije proći nekažnjeno. „Danas dok budemo hodali ulicama nosićemo, ne samo bol, već i nadu da će se deca osećati sigurno u školama. Nadu da će sve žrtve nasilja dočekati pravdu i mir, nadu da ćemo pronaći snagu da izgradimo bolje društvo koje kažnjava nepravdu i nasilje. Društvo koje nema nedodirljivih moćnika, koje će se temeljiti na empatiji i solidarnosti”, rekao je Maričić te dodao da se ne mogu zaboraviti građani ostavljeni na milost i nemilost na Kosovu i Metohiji.

“Zločin koji se dogodio nije zapamćen u istoriji naše zemlje i zbog toga smo svi ranjeni ova rana nije samo za porodice nastradalih već rana celog našeg društva”, rekla je glumica Svetlana Bojković. Ona je istakla da su glumci bili izloženi optužbama i vrijeđanju tokom posljednjih mjesec dana koliko protesti traju i da proteste koriste u političke svrhe.

Voditelj Ivan Ivanović rekao je da je ponosan na ljude koji šetaju jer to već peti put čine kulturno i dostojanstveno. “Ne šetamo da bismo utvrdili ko je kriv, znamo ko je kriv, šetamo da bi utvrdili ko je odgovoran za tragedije koje su se desile. Ko je odgovoran za nasilje koje nas je “ispolivalo” od Subotice do Kosova i Metohije za samo mesec dana. Ispunite zahteve ovog protesta, ispunite naše zahteve, jer smo u pravu – ne prihvatamo da za ovu tragediju niko nije odgovoran, odgovorna je vlast a ona je vaša i samo vaša”, rekao je Ivanović.

TV voditelj Zoran Kesić je podsjetio da se prije tačno mjesec dana iz neopisivog bola dogodila empatija i saosjećajnost, pa je to preraslo u bijes, a onda se pojavila i fizička potreba da se nešto promijeni odmah i sad i da se kaže “Gotovo je – dosta sa nasiljem, mržnjom”. On je kazao da promjena nije laka stvar i zato, kako je dodao, mora do toga da se dođe sa istim onim ljudima koji su bili “natjerani da dolaze autobusom”.

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić istakao je da je na protest došao da oda priznanje mladosti Srbije jer, kako je rekao, na nasilje i maltretiranje i provokacije, odgovara dostojanstvom mirom i ljubavlju. “Mladosti Srbije, dužni smo deci Ribnikara. Dužni smo da im obezbedimo društvo koje nismo bili u stanju da im pružimo za vreme njihovog života. To je dug koji moramo da platimo njima, svakom detetu u Srbiji i sami sebi”, rekao je Bjelogrlić.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala