MAGAZA

Vodoinstalater otkriva kojih šest stvari nikako ne treba bacati u WC školjku

Vodoinstalater Sean Richardson otkrio je najgore predmete koje možete baciti u WC školjku, kao i razloge zašto je to tako. Rekao je da čak i predmeti označeni kao oni koji se mogu bacati u WC školjku mogu uzrokovati ozbiljna začepljenja cijevi u WC školjki. To može dovesti do popravaka koji koštaju stotine eura.

Vlažne maramice

“Iako na mnogim vlažnim maramicama piše da se mogu bacati u WC školjku, one se ne raspadaju kao toaletni papir. Takođe bi vam mogle začepiti cijevi, ostavljajući vas s prepunjenim sistemom”, tvrdi Sean.

Iako je praktično baciti u zahodu vlažne maramice vaše djece, to bi moglo dovesti do računa od 50 do 200 eura ako završite s blokadom. Stoga je vjerovatno najbolje prošetati se do kante za smeće i tamo baciti vlažne maramice.

Proizvodi za žensku higijenu

Proizvodi za žensku higijenu sljedeći su na popisu, s ulošcima, tamponima i drugim predmetima za ličnu njegu za koje se zna da se skupljaju zajedno i tvore čvrstu masu. Nakupljanje tada djeluje kao barijera koja sprečava vodu, toaletni papir i druge stvari da teku nizvodno.

Vodoinstalater je objasnio da su razni proizvodi za žensku higijenu dizajnirani tako da se šire kada dođu u dodir s vlagom, stoga se ne raspadaju u vodi. Prilikom ispiranja, ti se predmeti mogu uhvatiti u vašoj cijevi zajedno s drugim predmetima, stvarajući još veću masu, što dovodi do začepljenja.

Zubni konac

Zubni konac može izgledati nevino na površini, ali i na njega morate pripaziti ako namjeravate svoju zahodsku školjku održati netaknutom. Samo jedno ispiranje ovog predmeta u WC školjku može dovesti do ozbiljnog začepljenja, upozorava stručnjak.

Kao i drugi predmeti spomenuti na popisu, konac za zube ne raspada se u vodi pa kad jednom padne u WC školjku, tamo ostaje zauvijek. Konac za zube može se čak omotati oko drugog otpada u vašoj zahodskoj cijevi, poput kose, maramica i toaletnog papira, što takođe stvara veliku masu otpada.

Kosa

Kosa je jednaki problem koliko i konac za zube, ili možda čak i gori, kada je u pitanju začepljenje naših zahoda. Oni rade na sličan način omatajući druge komadiće otpada i stvarajući golema zagušenja.

Kosa se može uhvatiti za sifon, koji je zakrivljeni dio zahodske školjke koji se spaja na odvodnu cijev, stvarajući blokadu tako da voda ne može proći. Isprana dlaka takođe se može nakupiti u vašem kanalizacijskom sistemu i uzrokovati prelijevanje vode.

Papirni peškiri i maramice

Sean tvrdi da se papirni peškiri i maramice ne razgrađuju poput toaletnog papira jer su deblji. Osim toga, papirni peškiri upijaju više vode nego maramice, zbog čega se povećavaju u veličini, što im otežava prolazak kroz cijevi.

Flasteri

Generalno je potrebno izbjegavati bacati u WC školjku bilo šta što nije namijenjeno za otapanje u vodi. Flasteri se takođe mogu zapetljati s drugim otpadom jer sadrže ljepila ili druge tvari koje pridonose nakupljanju masti i ulja u kanalizacijskom sistemu, piše Daily Mail, a prenosi Večernji.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim