MAGAZA

Psiholozi kažu da uspješna djeca imaju jednu zajedničku osobinu

Svaki roditelj nastoji odgojiti sretno i uspješno dijete, bez obzira na to koje tehnike i stil vaspitanja koristi.

Iako nije nimalo jednostavno znati štoa je dobro, a štoa loše za naše dijete, stručnjaci otkrivaju kako fokusiranje na razvoj jedne osobine najbolje potiče uspjeh kod mališana. Radi se o empatiji.

Naime, brojna istraživanja potvrđuju kako je upravo empatija karakteristika uspješne djece, ali kako je uopšte možemo prepoznati?

Empatija je sposobnost razumijevanja emocija drugih ljudi. U razvojnoj psihologiji istraživanja pokazuju da je empatija složena te igra ključnu ulogu u cjelokupnom društvenom razvoju djeteta. I kada odrastemo, empatija je ključna za uspjeh u karijeri, ali i romantičnim vezama.

Jedan od glavnih znakova da dijete ima dobro razvijenu empatiju je sposobnost prepoznavanja tuđih emocija. Kako objašnjavaju psiholozi, empatična djeca već od najranije dobi mogu primijetiti kada neko drugi plače ili je uznemiren. Neka djeca će i sama plakati kada vide drugo dijete kako plače ili ga barem pokušati utješiti.

Osim toga, empatična djeca uvijek će biti spremna priznati kada pogriješe, naročito ako njihov postupak ima negativan uticaj na druge. Na taj će način pokazati da im je stalo do tuđih osjećaja i da su svjesna da je priznati grešku uvijek pozitivna stvar, dodaju psiholozi.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim