NEWS

Novi X-Wagen počeo da vozi u bečkom metrou

U petak je u bečkom metrou održana premijera X-Wagena, najnovije generacije podzemne željeznice, prvi put je bio u saobraćaju sa putnicima.

Ujutro je voz uključen u redovnu operaciju na bečkoj liniji U3. U narednim sedmicama biće redovno u upotrebi. Ostali setovi će se postupno pridružiti. U budućnosti će X-Wagen, proizveden od strane Siemensa, takođe moći voziti potpuno automatski, iako je to još uvijek stvar budućnosti u Beču.

Putnici su informisani od strane gradonačelnika Michaela Ludwiga (SPÖ), koji se nalazio u vozu. Upitno je da li su laici zaista primijetili da sjede u najmodernijem uređaju. S vanjske strane, ne razlikuje se previše od V-vagona. Najuočljivija stvar je vjerojatno svjetlosna traka na prednjim stranama, koja je uža na X-vagonu i nema oblik slova V.

Unutar voza primjetno je da ima više prostora, barem ako želite stajati. Broj sjedala je smanjen, a za sjedala se koristi laminirano drvo. Raspon sjedala je kombinacija uobičajenih poprečnih sjedala i sjedala uzduž zida. Ukupno može primiti 928 putnika.

Najuočljivija novost su veliki zasloni iznad vrata. Tokom vožnje, prikazuju cijelu mrežu, a trenutna lokacija voza takođe se bilježi. Prije dolaska na stanicu, prikaz se mijenja iznad vrata koja će se otvoriti na sljedećoj stanici. Tada se, na primjer, ističu izlazi iz stanice. Takođe se prikazuju prijelazne veze na druge linije, uključujući autobuse i tramvaje, zajedno s vremenom čekanja.

Novi X-vagon je dug 111 metara i širok 2,85 metara. Naručeno je 34 vozila koja bi trebala stići do 2030. godine – deset od njih već ove godine. Do tog vremena, potpuno automatski rad već bi trebao započeti. Planirano je da će od 2026. godine vozovi bez vozača biti u prometu na novoj liniji U5, koja će prvo povezivati Karlsplatz i Frankhplatz. Stanice će za tu svrhu biti opremljene vratima ekrana na peronu.

Vozači još uvijek sjede u svojim kabinama. Budući da su odvojeni od putničkog prostora velikim staklenim prozorima, teoretski bi se moglo pogledati preko njihovog ramena. Međutim, u praksi će se vjerovatno koristiti rolo zavjese postavljene na prozorima. Prema informacijama Wiener Liniena, to je zbog činjenice da se osvijetljeni interijer inače reflektuje na vjetrobranu prilikom vožnje kroz tunel, što znatno ometa pogled prema naprijed.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala