MAGAZA

Koje povrće je zdravije jesti kuhano, a koje sirovo?

Iako se za većinu voća i povrća preporučuje da se jedu sirovi, postoje neke vrste povrća koje je bolje jesti kuhano. Prilikom kuhanja na visokoj temperaturi kod ove vrste povrća stvaraju se jedinjenja koja su korisna za organizam, a sirovo povrće ih sadrži u manjim količinama.

Kad se kuhaju u vodi, pojedine namirnice gube i do 70 odsto hranljivih materija, zato je bolje spremati ih na pari.

Špinat

Sirovim špinatom možete da podstaknete proizvodnju žučnih i bubrežnih kamenaca, zbog čega biste trebali biti oprezni ako ga jedete sirovog. Tokom kuhanja kod špinata se postiže apsorpcija više željeza, kalcijuma i magnezijuma, ali se preporučuje kuhanje na pari.

Mrkva

Kada je jedete sirovu, organizam će apsorbovati više kalcijuma, kalijuma, željeza i cinka. Tokom kuhanja mrkva gubi polifenole, sastojke koji imaju antioksidativno dejstvo i štite tijelo od bolesti i starenja.

Cvekla

Većina fitoaromaterapeuta koji preporučuju cveklu smatraju da je cvekla korisna samo sirova, dok kuhana nema ljekovita svojstva. Ako je jedete sirovu, djeluje protiv niza bolesti, među kojima su svi oblici anemije, arteroskleroza i masnoće u krvi, spriječava infekcije i štiti od malokrvnosti i bolesti jetre.

Paradajz

Likopen je antioksidans za koji su mnoge studije dokazale da ga organizam najbolje apsorbuje kad je kuhan, tako da je konzumiranje umaka od paradajza i kečapa djelotvornije nego sirovi paradajz.

Paprika

Sirova paprika ima dva puta više vitamina C nego narandža. Ali, kako je vitamin C nestabilan na toploti, kuhanjem se smanjuje nivo hranljivih tvari. Ipak, ako lagano na pari prokuhate zelenu baburu, povećaćete mogućnost da veže žučnu kiselinu tokom probave, što će pomoći da izbacite otrove iz organizma.

Kupus

Dobro ga je konzumirati na oba načina, s tim da i za njega važi pravilo da se ne smije dugo kuhati. U slučaju predugog kuhanja gubi antikancerogena svojstva.

Gljive

Sadrže agaritin, toksično jedinjenje za koje se vjeruje da je kancerogeno, pa ih obavezno treba skuhati, ili barem osušiti. Jednom skuvane gljive nikako nemojte podgrijavati.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim