MAGAZA

Različiti običaji: Stvari na koje treba da pazite kada jedete na putovanju

Svaka kuća ima svoja pravila za stolom, a da li ste znali da ih imaju i zemlje širom svijeta?
Svaka kuća ima svoja pravila, a zamislite tek različite zemlje. Kada odlučite negdje da otputujete nije loše da se informišete kako se tamošnji ljudi ponašaju, čisto da ne uvredite domaćina.

Valjalo bi znati i kakvi običaju vladaju u restoranima i kada su napojnice u pitanju – da vas ne gledaju zapanjeno.

Ako ste se zadesili u Nemačkoj i Austriji potpuno je normalno da svako plati svoj dio računa, dok je na primjer u Francuskoj to ravno uvredi. U toj zemlji nikada nemojte gristi hljeb, već ga lomite komad po komad. Takođe, ruke se uvijek drže na stolu, nikako u krilu.

U Italiji se daje napojnica u iznosu od pet do 10 odsto. I neka vam ne pada na pamet da siječete špagete nožem, kao ni da tražite dodatni sir i stavljate ga na picu. Običaj je u Italiji je da se poslije obroka pije espreso, koji pomaže varenju.

Ako ste svratili na ručak u Portugaliju na stolu nikada nećete zateći so i biber. Nemojte ni slučajno da ih tražite jer ćete tako uvrediti kuvara. Misliće da jelo nije pripremljeno kako treba. Uobičajena napojnica koja se daje u toj državi je 10 odsto.

Za Japance napojnica je uvreda i nikada je nemojte davati, takođe ne ostavljajte prekrštene štapiće. Nepristojno je i lizati štapiće i ostavljati ih zabodene u hranu. Nije pristojno ni dodavati hranu štapićima, jer se to praktikuje samo na sahranama.

Ali je zato poželjno da glasno srčete svoju supu direktno iz činije. U Japanu se ona pije, a ne jede kašikom. Što glasnije srčete, to više hvalite kuvara.

U Kini se, kao i u Japanu, ne ostavlja napojnica. Takođe, nikada nemojte da kasnite na zakazana mjesta, uvijek budite lijepo obučeni, jer time iskazujete poštovanje prema onome sa kim ćete ručati.

Nije pristojno brljati po hrani, ali je zato glasno podrigivanje poželjno. To se smatra velikim komplimentom za kuvara. Nemojte pojesti sve iz tanjira, jer će domaćin pomisliti da se niste dobro najeli i dodatno će vam sipati hranu u tanjir. Isto važi i za čaj.

Zato u Indiji u svoj tanjir smijete da stavite samo onoliko hrane koliko možete da pojedete, jer se ostavljanje jela smatra nepoštovanjem.

Pre nego što sjednete za sto obavezno dobro operite ruke, jer ćete jesti rukama. U Indiji se uglavnom jede desnom rukom, dok se lijeva smatra nečistom.

U Tajlandu se sva jela serviraju odjednom, sve se dijeli i jede iz iste činije. Noževe nećete dobiti, a viljuška vam služi samo kao pomoć da u kašiku stavite hranu. Smatraće vas nepristojnim ako uzmete poslednji zalogaj iz činije.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim