NEWS

Najavljene vakcine protiv raka i srčanih bolesti do 2030.

Američka biotehnološka kompanija Moderna najavila je da bi revolucionarne vakcine protiv nekih smrtonosnih i rijetkih bolesti trebale biti na tržištu do 2030. godine. Milioni života mogli bi se spasiti novom vakcinom za niz bolesti.

Za koje sve bolesti se razvijaju vakcine?

Vakcine koje ova kompanija razvija trebale bi biti efikasne protiv pojedinih vrsta raka, kardiovaskularnih, autoimunih i rijetkih bolesti. Studije o ovim vakcinama pokazuju “ogromna obećanja”, a neki istraživači kažu da je napredak od 15 godina skraćen na 12 do 18 mjeseci zahvaljujući uspjehu vakcine protiv Covida, prenosi Guardian. Dr. Burton je rekao kako vjeruje da će ova kompanija moći ponuditi takve tretmane za “svaku vrstu bolesti” za samo pet godina.

Kompanija, koja je stvorila vodeću vakcinu protiv koronavirusa, razvija vakcine protiv raka koja ciljaju na različite vrste tumora. „Imaćemo te vakcine i biće vrlo efikasne, a spasiće stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo moći ponuditi personalizovane vakcine protiv više različitih vrsta tumora ljudima širom svijeta“, izjavio je za Guardian dr. Burton.

O kakvim vakcinama je riječ?

Kompanija Moderna, čije je sjedište u Massachusettsu, još je prije pet-šest godina počela s primjenom mRNA tehnologije u borbi protiv tumora. No, kada je počela pandemija koronavirusa, Moderna je mRNA tehnologiju uspješno iskoristila za razvoj cjepiva protiv covida-19.

Dr. Burton je objasnio da bi se višestruke respiratorne infekcije mogle pokriti jednom injekcijom – čime bi se ranjive osobe zaštitile od Covida, gripe i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) – dok bi mRNA terapije mogle biti dostupne za rijetke bolesti za koje trenutno ne postoje lijekovi. Terapije koje se temelje na mRNA djeluju tako da uče ćelije kako napraviti protein koji pokreće imunološki odgovor tijela protiv bolesti. “Mislim da ćemo imati terapije bazirane na mRNA za rijetke bolesti koje se prije nisu mogle liječiti, i mislim da ćemo se za 10 godina približiti svijetu u kojem zaista možete identifikovati genetski uzrok bolesti i, relativno jednostavno, urediti to i popraviti pomoću tehnologije bazirane na mRNA”, kaže Burton.

Naučnici, međutim, upozoravaju da će ubrzani napredak postignut u posljednje tri godine, biti uzaludan, ukoliko se ne održi visok nivo investicija.

Kako je pandemija ubrzala razvoj ovih revolucionarnih vakcina?

U januaru je Moderna objavila rezultate kasne faze ispitivanja svog eksperimentalnog mRNA cjepiva za RSV, sugerišući da je 83,7% učinkovito u sprečavanju najmanje dva simptoma, kao što su kašalj i groznica, kod odraslih u periodu od 60 godina i starijih. Na temelju ovih podataka, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) dodijelila je ovoj vakcini oznaku revolucionarne terapije, što znači da će njegova regulatorna revizija biti ubrzana. U februaru je FDA dodijelila istu oznaku Moderninom personalizovanom cjepivu protiv raka, na temelju nedavnih rezultata kod pacijenata s melanomom raka kože. “Mislim da je pandemija ubrzala [ovu tehnologiju] za jednu magnitudu. To nam je takođe omogućilo da povećamo proizvodnju, tako da smo izuzetno dobri u izradi velikih količina cjepiva u kratkom roku”, naglasio je Burton.

Pfizer je takođe započeo zapošljavanje za kasniju fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv gripe temeljenoj na mRNA, a u saradnji s BioNTechom usmjeren je na druge zarazne bolesti, uključujući herpes zoster. “Saznanja iz procesa razvoja cjepiva protiv Covid-19 informisala su naš cjelokupni pristup istraživanju i razvoju mRNA, te kako Pfizer provodi istraživanje i razvoj šire. U samo jednoj godini stekli smo naučni napredak vrijedan jednu deceniju”, kazao je portparol kompanije.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala