POZITIVA

Neobične uskršnje tradicije

Preko dvije milijarde ljudi širom svijeta slavi Uskrs, a ovaj veliki praznik iznjedrio je i mnoge neobične tradicije u raznim zemljama. Svaka zemlja ima svoje zanimljive uskršnje tradicije, a u nastavku pročitajte nešto više o njima.

Vatra kao simbol novog života

U Irskoj se u nekim mjestima još uvijek praktikuje paljenje krijesa na uskrsnu nedjelju. Ne zna se tačno početak ovog običaja, ali se vjeruje da potiče iz drevnih keltskih običaja paljenja krijesa kako bi se proslavio dolazak proljeća i izrazila zahvala bogovima na obilju.

Bacanje glinenih vrčeva

Jedna specifična uskrsna tradicija održava se na otoku Krfu u Grčkoj, a na grčkom se zove “Botides”. Na Veliku subotu ujutro, Grci bacaju glinene vrčeve, posude i zdjele kroz prozor. Vrčevi i posude su unaprijed pripremljeni i napunjeni vodom, a ukrašeni su tradicionalnim motivima.

Ovaj običaj ima korijene u starim grčkim običajima proslave proljeća i plodnosti jer se vjeruje da bacanje vrčeva simbolizuje odbacivanje negativnosti i čišćenje duše za novi početak. Vjeruje se i da zvuk lomljenja vrčeva tjera zle duhove i donosi sreću i blagostanje u domove otočana. Ova ceremonija popraćena je muzikom, pjesmom i plesom, a privlači i mnoge turiste kojima se savjetuje da ponesu komadić razbijenog vrča i čuvaju ga cijele godine kako bi im donio sreću.

Takmičenje s bačvama piva

U engleskom selu Hallaton se svakog Uskrsnog ponedjeljka, već više od 200 godina, održava jedna neobična tradicija. Prvi dio tradicije počinje tako da se pita od zečetine blagoslovi i trga pred okupljenima, a drugi dio uključuje 3 bačve piva koje se bacaju na tlo dok ih timovi pokušavaju što duže zadržati u svom posjedu i što više udaljiti od ostalih takmičara.

Prema legendi, ova je tradicija nastala kad je jednu ženu na brdu htio napasti bik, ali pojavio se zec, omeo ga i ona je pobjegla. Njezini suseljani su tada počeli uplaćivati novac lokalnoj crkvi kao zahvalu bogu što je poslao zeca, a vikar bi im zauzvrat na Uskrsni ponedjeljak poklanjao pitu od zečetine, hljeb i pivo. Budući da je u Hallatonu, ali i u susjednom selu Medbourn često vladalo siromaštvo, jedne godine je Halatoncima ukradeno pivo i nastao je sukob koji se danas odigrava u vidu ove tradicije i takmičenje s bačvama piva.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

POZITIVA

Ovo je najsmješnija scena u istoriji serija 

Dvije hiljade Britanaca biralo je najsmješniju scenu u britanskim serijama u anketi koju je sproveo TV kanal Gold povodom 30
MAGAZA POZITIVA

Koje su najsigurnije destinacije za putovanje u 2023. godini

Venezuela je najopasnija zemlja na svijetu –gotovo 84% građana i posjetioca ove zemlje su žrtve kriminala. Ne želite biti prevareni,