NEWS

Koliko su pale realne plate u Njemačkoj

Realne zarade zaposlenih u Njemačkoj su u prošloj godini više izgubile na vrijednosti, nego što su nagovještavale preliminarne računice.

Koliko su pale plate?

Plate su pale za četiri odsto, pokazala je revidirana računica Saveznog zavoda za statistiku, prenosi dpa.

Statističari su pad prvobitno procijenili na 3,1 odsto.

Realne plate su 2022. izgubile na vrijednosti treću godinu zaredom. Razlog je izrazit porast potrošačkih cijena od 6,9 odsto, sa kojim nominalne plate, čiji je rast bio 2,6 odsto, nisu mogle da drže korak.

Kakva je kupovna moć građana trenutno?

Već je pretprošle, 2021. godine inflacija pojela povišice, a 2020. su nominalne plate uglavnom bile pod pritiskom zbog učestalog skraćenog rada u vreme pandemije. Posljedica je smanjenje kupovne moći građana.

Statistički zavod revidirao je brojke koje je utvrdio 1. marta zbog nove koncepcije statističke obrade plata. Ispostavilo se da je rast nominalnih plata za 0,9 procentnih poena manji nego što je prvobitno izračunato. U skladu sa tim, pale su i realne plate.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala