NEWS

Austrijski dnevni list, jedan od najstarijih na svijetu, gasi štampano izdanje

Austrijski parlament odlučio je zauvijek završiti sa štampanjem Wiener Zeitunga, jednog od najstarijih dnevnih listova na svijetu koji će se ubuduće moći čitati samo u digitalnom obliku. U štampanom izdanju od sada će se štampati samo kao mjesečnik, odluka je konzervativno-zelene koalicije i pored oštrih kritika umjetnika i opozicije.

Od kada postoji Wiener Zeitung?

Wiener Zeitung jedan je od najstarijih dnevnih listova, sa istorijom od skoro 320 godina. Dnevnik je osnovan 1703. godine, tada pod nazivom Wiennerisches Diarium (Bečki dnevnik) i bio je službeno glasilo habsburške monarhije.

Publikacija je izvještavala o svemu, od mladog Mocarta do efikasne abdikacije posljednjeg habsburškog cara u svojoj 320-godišnjoj istoriji, tvrdeći da su najstarije sačuvane dnevne novine na svijetu, piše Deutsche Welle. U vlasništvu austrijske vlade je od 1857. godine.

Zbog čega se Wiener Zeitung gasi?

Od kada je u vlasništvu austrijske vlade, list je služio kao službeni, s oglasima za državna radna mjesta i drugim službenim obavijestima koje se pojavljuju u novinama po zakonu. Ovo je postalo njegov glavni izvor prihoda i omogućilo listu da nastavi svoju novinarsku misiju izvještavanja, jer je vladajuća koalicija 2021. odlučila da list prestane objavljivati oglase kompanija, čime se uglavnom finansirao. “Nije uloga republike da vodi i finansira dnevne novine”, rekao je konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz te godine, kada su promjene prvi put objavljene.

Austrijski parlament usvojio je zakon koji više neće zahtijevati od ovog dnevnog lista i drugih kompanija da objavljuju oglase u štampanom izdanju lista. “List ima više čitatelja iznad 90 od onih koji su mlađi od 30 godina”, rekla je ministrica za porodicu i medije Susanne Raab iz konzervativne austrijske Narodne stranke (ÖVP).

Novi propisi o medijima takođe mijenjaju svrhu Wiener Zeitunga od dnevnih novina da postane “medij za obuku i dalje obrazovanje”. U članku objavljenom na dan glasanja pod naslovom “Kraj po zakonu”, novine su navele da je ovaj novi opis nejasan mandat koji će oslabiti njegovu sposobnost da se bavi novinarstvom.

Kakva je reakcija javnosti?

Osoblje i čitaoci organizovali su nekoliko protesta ispred Savezne skupštine u Beču u znak protesta zbog planiranog zatvaranja dnevnog štampanog izdanja. Iako će se ubuduće proizvoditi internetsko i mjesečno štampano izdanje, zamjenik glavnog urednika lista Thomas Seifert rekao je da se odluka vlade odnosi na više od “digitalnog ili papirnog”. On je svom kolegi u austrijskom dnevniku Die Presse rekao da je u pitanju “očuvanje duha Wiener Zeitunga”.

Austrijska književnica i dobitnica Nobelove nagrade Elfriede Jelinek te umjetnik André Heller neke su od istaknutih osoba koje su pokušale očuvati štampano izdanje. Opozicioni zastupnici takođe su kritikovali odluku jer smatraju da ona osiromašuje medijski prostor. “To je udarac za medijsku politiku i kulturu”, rekao je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske stranke (SPÖ) Jörg Leichtfried.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala