NEWS

Koje su tri najsiromašnije zemlje u Evropi

Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo su tri najsiromašnije zemlje u Evropi, pokazali su podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Koji su kriterijumi za rangiranje?

Međunarodni monetarni fond rangira zemlje na osnovu dohotka po glavi stanovnika, koji se mjeri izračunom kupovne moći, stvarnog pokazatelja koliko novac ljudima vrijedi u jednoj zemlji. Pojašnjenja radi, bruto domaći proizvod po stanovniku na temelju pariteta kupovne moći je bruto domaći proizvod preračunat u međunarodne dolare korištenjem stopa pariteta kupovne moći. Međunarodni dolar ima istu kupovnu moć u odnosu na BDP kao američki dolar u Sjedinjenim Državama.

Koliko su „bogate“ najsiromašnije zemlje?

Prema ažuriranim podacima MMF-a u Globalnom ekonomskom izgledu 2023., koji obrađuje “Monitor”, Albanija je na pretposljednjem mjestu u Evropi s prihodom po glavi stanovnika od 19 hiljada međunarodnih dolara. Kosovo se nalazi na posljednjem mjestu, sa 15,6 hiljada međunarodnih dolara.

Nešto veći prihod od stanovnika Albanije ima Bosna i Hercegovina s 19,6 hiljada međunarodnih dolara, Sjeverna Makedonija ima 21,1 hiljada , Srbija 25,4, dok je Crna Gora i dalje prva u regiji s 27,6 hiljada međunarodnih dolara. Evropski prosjek je gotovo 50.000 međunarodnih dolara.

Kakvo je stvarno stanje u BiH?

Prema izvještajima međunarodnih institucija, 18 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi u siromaštvu. Podaci Centralne banke BiH, navode da je ukupan iznos novca koji građani koji žive u inostranstvu šalju svojim porodicama u 2022. godini povećan za oko 600 miliona te da se približio 5 milijardi KM.

Kakva su dalja predviđanja?

Predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda protežu se do 2028. godine, gdje se ponovno procjenjuje da će i Albanija i Kosovo ostati najsiromašniji u Evropi. Prema drugom direktnom pokazatelju, onom bruto domaćeg proizvoda po stanovniku, koji je za Albaniju dosegao 7 hiljadu dolara a za Kosovo 5.600 dolara, opet se ove dvije zemlje prema procjenama MMF-a za 2023. nalaze na dnu.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala