NEWS

Kina uskoro neće više biti najmnogoljudnija zemlja svijeta

Indija će najvjerovatnije do sredine ove godine prestići Kinu kao najmnogoljudnija zemlja svijeta, pokazuju procjene Ujedinjenih naroda. Indija će imati 1.4286 milijardi stanovnika a Kina 1.4257 milijardi.

Broj stanovnika u Kini smanjio se prošle godine prvi put u više od šest decenija, pokazali su službeni podaci ranije ove godine. Izvještaj UN-a takođe procjenjuje da će svjetska populacija do sredine 2023. dostići 8045 milijardi ljudi.

Koliko Indija ima stanovnika zapravo?

Indija nema službene podatke o broju svojih stanovnika jer nije provela popis od 2011. godine. Popis stanovništva u Indiji, koji se održava samo jednom u deceniji, trebao se održati 2021., ali je morao biti odgođen zbog pandemije koronavirusa.

Logističke prepreke i politička nevoljkost sada onemogućuju održavanje popisa i malo je vjerovatno da će se ova velika akcija održati u skorije vrijeme.

Zašto nema popisa?

Hinduističku nacionalističku vladu premijera Narendre Modija kritičari su optužili da je namjerno odgodila popis stanovništva kako ne bi objavila podatke o osjetljivim pitanjima poput nezaposlenosti prije nacionalnih izbora sljedeće godine.

Prema Pew Research Centeru, američkom think tanku, indijsko se stanovništvo povećalo za više od milijardu ljudi od 1950. godine, od koje su Ujedinjeni narodi počeli utvrđivati ​​demografske podatke.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala