MAGAZA

Ove namirnice čiste nikotin iz organizma

Nikotin je hemikalija koja stvara zavisnost zbog koje je pušačima tako teško “baciti cigaretu”. Jednom cigaretom pušač u organizam unese oko 0,1-1 mg nikotina. U duvanskom dimu ima oko 4000 tvari (prema nekim izvorima i preko 7000). 70 njih ima kancerogeni učinak, odnosno može uzrokovati rak. Nikotin se resorbuje kroz pluća, sluznicu gornjih disajnih puteva i kroz kožu. Pušači u prosjeku žive 13,2 godina kraće od nepušača.

Nakon niza loših vijesti, dobra vijest je da postoje namirnice koje mogu pomoći da „očistite“ organizam od nikotina. Zato, ako ste pušač, potrudite se da navedene namirnice uvrstite u redovnu prehranu:

Brokula

Brokula sadrži visok nivo vitamina B, B5 i C. Nedostatak vitamina može uzrokovati nepravilno funkcionisanje organizma, zato je dobro češće na jelovnik uvrstiti brokulu  koja zbog visokog udjela vitamina C održava metabolizam i čuva pluća od toksina.

Narandža i limun

Ovi “moćni” agrumi obiluju vitaminom C i povoljno djeluju na organizam, naročito organizam pušača jer duvanski dim redukuje nivo tog vitamina. Limun je još “moćnije oružje” od narandži u borbi protiv nikotina. Jača imunitet i čisti kožu i pore te ublažava neugodne simptome pušenja.

Špinat

Špinat sadrži folnu kiselinu ili vitamin B9 koji su poznati po svom svojstvu da uklanjaju nikotin iz organizma. Taj “otrov” može da prekine i normalne ritmove spavanja pa pušači često imaju problema s isprekidanim snom.

Đumbir

Poznat je da izbacuje toksine iz organizma, a potrebno ga je konzumirati sirovog. 

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim