NEWS

Još jedna evropska zemlja legalizovala eutanaziju

Portugaski parlament legalizovao je eutanaziju za osobe koje boluju od neizlječive bolesti i trpe nepodnošljive bolove. Debata o eutanaziji podijelila je pretežno katoličku zemlju, a naišla je na oštro protivljenje predsjednika Rebela de Souse.

Ko ima pravo na eutanaziju?

Prema novom zakonu, svako stariji od 18 godina moći će da dobije pomoć prilikom umiranja ukoliko trpi “dugotrajne” i “nepodošljive” bolove, uz uslov da su psihički sposobni da donosu takvu odluku.

Parlament je odobrio eutanaziju četiri puta u prethodna tri puta, ali je predsjednik, koji je konzervativac i posvećeni katolik, stavljao veto.

Zakon je usvojen sa 129 glasova za i 81 protiv, jedan je bio uzdržan.

Za razliku od prethodnih glasanja, članovi parlamenta su ovog puta odlučili da ignorišu politički veto predsjednika, ocijenivši da se o eutanaziji dugo debatovalo i da je zakon modifikovan.

“Došlo je vrijeme da se poštuje glas većine u parlamentu – rekla je poslanica Isabel Moreira.
Predsjednik sada ima nedjelju dana da potpiše novi zakon, koji bi mogao da stupi na snagu do jeseni.

Hoće li iz drugih zemalja ići u Portugal zbog eutanazije?

Samo portugalski državljani i osobe koje imaju prijavljen boravak pokriveni su novim zakonom, dok stranci neće moći da dolaze u Portugal i traže eutanaziju.

Eutanazija je dozvoljena u nekoliko zemalja, uključujući Španiju i države Beneluksa.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala