NEWS

Izbori u Turskoj: Pobjeda Erdogana sve više upitna, izgledan je drugi krug

U Turskoj su danas održani predsjednički i parlamentarni izbori. U utrci za predsjednika su Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan. Ukoliko nijedan kandidat ne bude imao prostu većinu, odnosno više od 50 posto glasova, dva kandidata sa najvećim brojem glasova ići će u drugi krug glasanja 28.maja.

Ankete su Erdoganovu glavnom protivkandidatu Kemalu Kilicdarogluu, koji predvodi savez šest opozicionih stranaka, davale blagu prednost.

Kakvi su trenutni rezultati?

Dvije glavne novinske agencije u Turskoj donose različite brojke. Anadolija navodi da je prebrojano više od 80 posto glasova, a prema njima Erdogan vodi sa 50.4 posto glasova. Lider opozicije Kemal Kilicdaroglu je na drugom mjestu s 47.7 posto,

Agencija u privatnom vlasništvu Anka kaže da je prebrojano 78% glasova širom zemlje i, prema njima, Erdogan ima 48.5% glasova, dok Kilicdaroglu ima 45.7%.

Kako god bilo, jaz između dva vodeća kandidata polako se smanjuje dok se broje glasovi u velikim gradovima s velikim brojem stanovnika.

Izvori iz oba stožera rekli su da će se, na osnovu djelimičnih rezultata, predsjednički izbori vjerovatno održati u drugom krugu 28. maja, pri čemu niti jedan od dva glavna kandidata neće dosegnuti prag od 50 posto potreban za direktnu pobjedu.

Šta bi značio poraz Erdogana?

Poraz Erdogana, jednog od najvažnijih saveznika predsjednika Vladimira Putina, mogao bi uznemiriti Kremlj, ali utješiti Bidenovu administraciju, kao i mnoge evropske i bliskoistočne čelnike koji su imali problematične odnose s Erdoganom, piše Novi list.

Turski čelnik s najdužim stažem pretvorio je članicu NATO-a i drugu najveću evropsku zemlju u globalnog igrača, modernizovao je kroz velike projekte poput novih mostova, bolnica i aerodroma te izgradio vojnu industriju kojoj zavide strane države.

Njegova nestabilna ekonomska politika niskih kamatnih stopa, koja je pokrenula spiralnu krizu troškova života i inflaciju, ostavila ga je žrtvom bijesa birača. Spor odgovor njegove vlade na razorni potres u jugoistočnoj Turskoj u kojem je poginulo 50.000 ljudi dodatno je razbjesnio glasače.

Erdogan (69) veteran je desetak izbornih pobjeda i kaže da poštuje demokratiju i negira da je diktator.

Ko je Erdoganov glavni protivkandidati?

Kemal Kiličdaroglu je rođen 1948. kao dijete državnih službenika u jednom selu na istoku anadolskog okruga Tundželi. Njegov prvi mandat u turskom parlamentu uslijedio je nakon izbora 2002. godine. Njegova popularnost dodatno je porasla zbog verbalnih sukoba s više poslanika Erdoanove islamsko-konzervativne stranke AKP. Godine 2009. kandidovao se za gradonačelnika Istanbula, ali je izgubio od protivkandidata iz redova AKP-a.

Kilicdaroglu je obećao usmjeriti Tursku na novi kurs oživljavanjem demokratije nakon godina državne represije, povratkom na ortodoksne ekonomske politike, osnaživanjem institucija koje su izgubile autonomiju pod Erdoganovim čvrstim pritiskom i ponovnom izgradnjom krhkih veza sa Zapadom.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala