MAGAZA

Zašto plastičnu bocu ne trebate koristiti više puta

Korištenje plastičnih boca za jednokratnu upotrebu postalo je sve popularnije zbog praktičnosti i brzine koju pružaju. Međutim, česta upotreba i ponovno punjenje ovih boca može biti vrlo štetno za zdravlje.

Većina plastičnih boca na tržištu izrađena je od polietilentereftalata (PET) i ima oznaku s brojem 1. Ova vrsta plastike nije namijenjena za višekratnu upotrebu, jer je pod uticajem temperature, kiseonika i bakterija podložna otpuštanju štetnih hemikalija u vodu. Kada se bočica zagrije na suncu ili ostavi u vrućoj prostoriji, to može ubrzati proces razgradnje i osloboditi štetne hemikalije, kao što su bisfenol A (BPA) i ftalati, koji su potencijalno kancerogeni i štetni za hormone.

Stručnjaci se slažu da je ambalaža od polimera važan materijal budućnosti, ali mogućnost da sadrži štetne dodatke predstavlja zdravstveni problem. Ovi dodaci uključuju stabilizatore za poboljšanje izdržljivosti, omekšivače za povećanje fleksibilnosti, boje, antistatike i druge aditive koji štite polimere od toplotnih uticaja, apsorbuju UV zračenje, imaju antimikrobna i antistatička svojstva, ali mogu sadržavati teške metale koji su otrovni i mogu predstavljati prijetnju za zdravlje ako se oslobode iz ambalaže.

Posebna pažnja treba se posvetiti ostacima procesa polimerizacije – monomerima i oligomerima koji mogu biti toksični i mogu reagovati i stvoriti nove hemijske spojeve koji mogu biti štetni za zdravlje. Međutim, većina tih problema pod kontrolom je nadležnih institucija i ne prelazi granicu koja bi bila opasna za zdravlje.

Kako bi se smanjio rizik od štetnih tvari u ambalaži, važno je da proizvođači strogo prate propise i standarde sigurnosti i koriste samo sigurne aditive i procese. Takođe, potrošači trebaju izbjegavati ambalažu koja nije namijenjena ponovnoj upotrebi, a koja može sadržavati štetne aditive. Takođe je važno reciklirati plastičnu ambalažu kako bi se smanjila potreba za proizvodnjom novih i smanjilo onečišćenje okoliša.

Ako se odlučite koristiti plastičnu bocu, uvijek provjerite oznaku na dnu ambalaže. Broj u sredini trokuta pokazuje koliko je materijal otporan na razgradnju i kakva je vjerovatnoća oslobađanja štetnih hemikalija u vodu. Uz to, izbjegavajte ostavljati boce s vodom na suncu ili u vrućim prostorijama, a nakon svake upotrebe dobro operite bočicu sapunicom i toplom vodom kako biste spriječili rast bakterija.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim