NEWS

Istraživanje Radničke komore Beč: Koliko kraće bi stanovnici željeli raditi

Radnička komora Beča istražila je koliko kraće ljudi žele raditi, a rezultat koji je dobila je zapanjujući: za većinu je to samo nekoliko minuta dnevno – mnogi čak žele raditi duže.

Prema rezultatima novog istraživanja Radničke komore Beča, više nema potrebe za političkom raspravom o 32-satnoj radnoj sedmici: u prosjeku bi radno stanovništvo Austrije željelo da im se radno vrijeme smanji za samo 72 minute sedmično.

Oni koji su pred penzijom htjeli bi raditi i do 18 sati manje sedmično. Isto tako, oni koji rade znatno više od 40 sati sedmično htjeli bi u prosjeku raditi pola dana manje. S druge strane, osobe koje rade na pola radnog vremena rado bi radile i do četiri i po sata duže.

Postoje i velike razlike unutar pojedinih strukovnih grana. Na primjer, zaposlenici u ugostiteljstvu i hotelijerstvu očito su zadovoljni svojim radnim vremenom. A ispostavilo se da su najopterećeniji zaposlenici međunarodnih organizacija sa sjedištem u Beču: oni žele da im se radno vrijeme skrati od deset posto.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala