MAGAZA

Ovo je najbolji položaj za spavanja za kičmu i cirkulaciju

Naš položaj spavanja utiče na naše zdravlje i raspoloženje na više načina nego što mnogi od nas to misle. Ako imate problem sa spavanjem, ako se mučite i vrtite u krevetu do jutra, možda će vam pomoći položaj koji su osmislili naučnici koji poznaju prilike u svemiru.

Takozvani položaj nulte gravitacije može poboljšati cirkulaciju i ublažiti simptome refluksa kiseline. To tvrdi stručnjak za spavanje Martin Seeley i pojašnjava da položaj uključuje spavanje s lagano podignutom glavom i stopalima.

Seeley dodaje da je ovu poziciju izvorno razvila NASA kako bi pomogla astronautima da se prilagode učincima mikrogravitacije tokom svemirskih letova, a s vremenom je prilagođena i za korištenje u bolnicama i domovima za starije osobe.

“Prvo, ovaj položaj pomaže da se smanji pritisak na kičmu, što pomaže u ublažavanju bolova u leđima i drugih neugodnih osjećanja koja mogu ometati san. Drugo, postavljanje nogu iznad srca može poboljšati cirkulaciju smanjenjem sile gravitacije na vaskularni sistem. To može pomoći u sprečavanju oticanja nogu i stopala i poboljšati protok krvi u mozak i druge vitalne organe”, nastavlja. I treće, položaj može pomoći da manje hrčete, ali i ublažiti simptome refluksa kiseline.

Kako biste stvorili improvizovani položaj za spavanje bez gravitacije, Seeley je preporučio jastuke za podupiranje glave i nogu. “Poduprite glavu s jednim ili dva jastuka i stavite jastuk ispod koljena kako biste podigli noge”, poručio je.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim