NEWS

BiH dobija 126 miliona od EU: Pomoć građanima i kompanijama za ublažavanje energetske krize

Građani i kompanije u Bosni i Hercegovini dobiće novčanu pomoć Evropske unije za ublažavanje energetske krize. Očekuje se da će već za nekoliko dana EU odobriti 126 miliona od ukupno 140 miliona KM. Ostatak novca trebao biti uplaćen tokom sljedeće godine, potvrdio je Stefano Ellero iz Delegacije EU.

Ko će sve dobiti pomoć?

Energetski paket podrške EU Bosni i Hercegovini, vrijedan je 140 miliona maraka, uključuje 100 miliona maraka za ugrožene porodice kako bi se ublažili efekti visokih cijena i 40 miliona maraka za podršku energetskoj efikasnosti kao svojevrsno ulaganje u budućnost BiH. Od toga će 20 miliona maraka biti na raspolaganju kao podrška domaćinstvima za poboljšanje energetske efikasnosti, a dodatnih 20 miliona maraka kao podrška mikro, malim i srednjim preduzećima za poboljšanje energetske efikasnosti. Stefano Ellero objasnio je kako je Evropska komisija pravovremeno reagovala kako bi BiH pomogla prevladati energetsku krizu koja je uslijedila nakon ruske agresije na Ukrajinu. „Iznos od 126 miliona maraka iz ovog paketa u BiH bi trebao biti za koji dan. Ovo je prvi put da EU ide sa instrumentom proračunske podrške za koji se nadamo da je najbrži i najdjelotvorniji način kako bi se pomoglo stanovnicima u ovom izazovnom vremenu. Isto tako, očekujemo i privlačenje značajnih investicija za obnovljive izvore energije, odnosno osiguravanja svim potrebnih mjera za energetsku tranziciju. Očekujemo i nužne reforme u oblasti energetike od strane vlasti u BiH“, rekao je Ellero.

Kako će se novac rasporediti u Federaciji BiH?

Minimalno 109.000 domaćinstava trebalo bi biti obuhvaćeno ovom pomoći, a konačni iznos pomoći zavisiće od broja onih koji bi trebali ovaj novac dobiti, objasnio je Adnan Tatar iz Ureda Vlade Federacije BiH, prenosi Klix. On je dodao da će među dobitnicima pomoći biti i penzioneri sa najnižom i zagarantovanom penzijom, kao i stalni korisnici socijalne pomoći. Novac će se raspodjeljivati na osnovu javnog poziva, a novac će biti isplaćen preko opštinskih i gradskih vlasti. Kada je riječ o sredstvima za utopljavanje kuća i stanova naglasio je da će pomoći EU biti obuhvaćeno 2.600 građevina u FBiH. Domaćinstva će moći dobiti polovinu od ukupnog novca potrebnog za utopljavanje. Mikro, male i srednje kompanije, njih otprilike 264, dobiće polovinu od ukupno potrebnog novca za utopljavanje ili unapređenje energetske učinkovitosti u proizvodnom procesu. Ostatak, tj. preostalu polovinu novca moraju osigurati sami korisnici.

Kako će se novac rasporediti u Republici Srpskoj?

Kao što je bio i uslov EU, jedna osoba moći će dobiti pomoć samo po jednoj osnovi kako se ne bi desilo da dobije više novca po više osnova, objasnio je Vladimir Makarić iz Ministarstva za zdravlje i socijalnu politiku RS. Pravo na novčanu pomoć ostvariće korisnici socijalne pomoći, nezaposleni borci od prve do pete kategorije stariji i mlađi od 65 godina, osobe starije od 65 godina koje nemaju lična primanja i oni koji imaju najnižu penziju u RS-u. Osobe starije od 65 godina bez primanja i najniže penzije, kako je ukazao Makarić, moraće se prijaviti za dobijanje pomoći, dok će ostale navedene kategorije biti automatski uvrštene za pomoć. Konačna odluka pri izboru korisnika pomoći biće na centrima za socijalni rad. Prema riječima Makarića, uslov za dobijanje pomoći jeste da ukupni prihodi domaćinstva nisu viši od polovine minimalne plate u RS-u, a koja iznosi 750 KM. Procjena je da će svaki korisnik, njih više od 60.000, dobiti po 537 KM. Kada je u pitanju pomoć za utopljavanje stambenih i poslovnih građevina, kao i za pomoć za poboljšanje energetske učinkovitosti u proizvodnom procesu, uslovi su slični onima u FBiH.

Kako će se novac rasporediti u Brčko distriktu?

U Brčkom će pomoć biti osigurana slično kao i u Republici Srpskoj, potvrdio je gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić. On je izrazio nezadovoljstvo time koliko će Brčko dobiti novca, smatrajući da je taj iznos trebao biti veći te je napomenuo da se ne dešava prvi put da ovaj dio Bosne i Hercegovine dobija manju pomoć od stranih donatora.

Šta kažu iz EU?

Pomoć za BiH dio je paketa vrijednog 500 miliona eura za Zapadni Balkan koji je u oktobru prošle godine najavila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen tokom posjete zemljama regije. Ona je prilikom posjete Sarajevu navela kako će, prvi put u istoriji Evropske unije u proračun BiH biti doznačen 140 miliona maraka. Iz Evropske unije u BiH ranije su naveli kako je preduslov za dobijanje novčanih sredstava da Vijeće ministara BiH usvoji akcijski plan ili kartu puta u kojoj će opisati mjere koje je potrebno provesti radi pružanja potpore ranjivim grupama, mikro, malim i srednjim preduzećima te kao mjere energetske učinkovitosti te da je ostvaren dovoljan napredak u sprovođenju akcijskog plana. Predstavnici Evropske unije su kazali i kako će kontrolu utroška sredstava i analizu konačnih rezultata vršiti s domaćim vlastima u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

Šta kažu socijalno ugroženi o pomoći?

Ako dobiju jednokratnu pomoć, koja bi mogla iznositi oko 250 eura po domaćinstvu, potrošiće je na lijekove i hranu, kazali su za Radio Slobodna Evropa u Sarajevu i Banjaluci, dva po veličini najveća grada u Bosni i Hercegovini.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala