MAGAZA

3 stvari zbog kojih se osjećate hronično umorni

Umor koji osjećamo poslije napornog dana je normalan ali hronični umor koji traje nekoliko sedmica ili mjeseci može da naruši kvalitet života. Zbog brzog i nepravilnog načina života sve češće se osjećamo hronično umornima, a čak ni dobar odmor ne pomaže.

Kako bi se hronični umor izliječio ili barem ublažio, bitno je promijeniti životne navike. One tri stavke su najveći uzroci nastajanja hroničnog umora:

1. Svakodnevni stres

Mogli ste i da pretpostavite da će stres biti jedan od uzroka. Stres je jedna od najgorih bolesti današnjice od koje niko nije zaštićen, pa čak ni djeca. Od stresa može stradati cijeli organizam, a kvalitet života može biti uveliko narušen. Iako se stres ne može potpuno izbjeći – može se umanjiti.

Ne dozvolite da planete brzo u nekim situacijama i pokušajte da kontrolišete emocije. Komunicirajte sa ljudima i razgovarajte o problemima. Najbolji lijek za stres su meditacija, joga i vježbanje. Aktivirajte se na ovaj način i vidjećete promjenu kako na sebi, tako i u svojoj psihi.

2. Nepravilna ishrana

Dobra ishrana nije važna samo za dobru liniju i zdrav život, već je zadužena i za mnoge druge stvari u našem životu – kao što je umor. Nepravilna i neredovna ishrana uveliko utiču na osjećaj umora i pada energije u toku dana.

Ono što je bitno je da ne preskačete obroke (pogotovo ako ste na dijeti, jer ima suprotan efekat) i da jedete na otprilike svaka četiri sata. Podijelite obroke i jedite umjereno. Pokušajte da konzumirate što više voća i povrća, a što manje slatkiša, grickalica i nepotrebnih sokova. Uz hranu, bitna je i hidriranost organizma. Pijte vodu što češće i računajte da na svakih 25 kilograma vaše težine, treba da popijete po jednu litru vode.

3. Manjak sna

San nam je potreban da bismo normalno funkcionisali tokom dana. Ako ste jedna od onih osoba koje su zamijenile dan za noć, sigurno ste primijetili da ste konstantno umorni, iako spavate preko dana, ili spavate do podne.

Pokušajte da promijenite ovu rutinu i nakon samo jedne lijepo prospavane noći ćete primijetiti veliku razliku na sebi, pogotovo u ponašanju. Potrudite se da spavate minimum šest sati, da ne gledate televizor ili nešto na telefonu pola sata prije spavanja i da dobro provjetrite sobu. Takođe, izbjegavajte često konzumiranje alkohola jer loše utiče na spavanje.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim