MAGAZA

Psiholozi kažu da sretne i uspješne mame imaju 5 određenih navika

Majčinstvo nije nimalo jednostavan zadatak, naročito kada mame moraju usklađivati odgoj djece s poslovnim životom, finansijama i ostalim obavezama. Kako objašnjavaju psiholozi, postoje određene navike koje imaju gotovo sve uspješne i sretne mame, a evo o kojim se navikama radi.

Aktivne su

Postoje opravdani razlozi zašto ljekari svima preporučuju redovnu fizičku aktivnost. Ne samo da je važna kada je riječ o očuvanju zdravlja cijelog našeg tijela, nego, prema Američkom udruženju psihologa, vježbanje dramatično pomaže i u smanjenju stresa.

Imaju rutinu koje se drže

Djeca nisu jedina koja svaki dan moraju imati određeni raspored. Naime, upravo su rutine te koje osiguravaju da se prioriteti postave i ostvare na kraju dana i na vrijeme. Psiholozi tvrde da svaka sretna i uspješna mama ima određenu rutinu koje se drži i tako održava stabilnost, kako u odgoju tako i u vlastitom životu. Osim toga, rutina je odlična stvar u poticanju osjećaja smirenosti, sigurnosti i kontrole.

Dobro spavaju

Iako je mnogim mamama, naročito onima koje kući imaju malu bebu, ponekad teško odspavati nekoliko sati u komadu, istraživanja pokazuju da je kvalitetan san jedna od najboljih navika uspješnih i sretnih mama, stoga savjetuju svima da pokušaju spavati što je moguće više.

Uzimaju vitamine i/ili minerale

Mnogim mamama gotovo je nemoguće svakodnevno konzumirati isključivo zdravu hranu, zbog čega često dolazi do određenih zdravstvenih problema. Upravo zbog toga stručnjaci savjetuju da bi svaka mama koja jede nepravilno trebala uzimati vitamine ili minerale kako se ne bi razboljele.

Odvajaju vrijeme samo za sebe

Bez obzira na to je li riječ o čitanju omiljene knjige, slušanju muzike, odlasku na masažu ili samo dobrom poslijepodnevnom odmoru, svaka uspješna i sretna mama povremeno odvoji vrijeme isključivo za sebe kako bi se opustila.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim