NEWS

Balkan na udaru poplava

Nakon nekoliko dana teških padavina, određena područja u Bosni i Hercegovni, Hrvatskoj i Sloveniji našla su se na udaru poplavnog talasa. poplace su zadesile i Italiju gdje su nastradale tri osobe, a u državama na Balkanu nema žrtava, ali je načinjena velika materijalna šteta i u više mjesta je proglašeno vanredno stanje. Takođe, postoji opasnost od klizišta.

Šta se dešava u Sloveniji?

Istok Slovenije je pogođen kišom više od nedjelju dana, što je izazvalo desetine klizišta koja predstavljaju opasnost za domove i infrastrukturu. Kako prenosi RTV SLO, najmanje 12 kuća u Šentilju je ugroženo zbog klizišta, a četiri porodice su morale da se evakuišu iz domova.

Na području Ormoža poplavljeno je ili vodotocima ugroženo oko 50 kuća, a određena sela su nepristupačna.
Ministar odbrane Marjan Šarec je naveo da su jedinice civilne zaštite, vatrogasci i slovenačka vojska na terenu i da je ključni cilj zaštita ljudskih života i objekata.

Skoro 70 klizišta u Ptuju, Mariboru, Celju, Murskoj Soboti i Novom Mestu obezbjeđuje 47 vatrogasnih jedinica.

Iako u Šentilju i dalje pada kiša, vrhunac padavina je prošao i sutra se očekuje suvo vrijeme.
Savez opština Slovenije pozvao je nadležne da razmotre promjenu zakonodavstva u oblasti prirodnih katastrofa.

Kako su upozorili u saopštenju poslije sjednice Predsjedništva Saveza, sanacija klizišta predstavlja veliki teret za opštinske budžete. Zbog toga traže promjene koje će opštinama olakšati pristup državnoj pomoći. Apeluju i na nadležno ministarstvo da pokuša da obezbijedi osnov za povlačenje sredstava iz klimatskog fonda za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda.

Gdje je kritično u Hrvatskoj?

Vodeni talas koji je pristigao iz Slovenije poplavio je više područja na zapadu Hrvatske. Rijeka Korana se izlila iz korita, dok vodostaji Kupe i Une ubrzano rastu, navodi Index hr. Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović, izjavio je da se radi o rekordnim količinama vode i da se niko u sistemu do sada nije susreo sa ovakvim izazovom, ali i da se i sistem i struka moraju početi navikavati na nove situaciju.

“Živimo u vremenu u kojem se osjećaju posljedice klimatskih promjena i ovakvih situacija će biti sve više”, rekao je on i dodao: “Moramo biti spremni na jake bujične poplave. Ne postoji institucija koja može sama sve odraditi i svako će morati da pruži svoj doprinos. Svako ko ima nekretninu moraće da vodi računa o tome kako da je zaštiti”, rekao je Božinović poslije sjednice županijskog Stožera civilne zaštite, a prenosi HRT.

Hrvatska Kostajnica i Karlovac su pretrpjeli najviše štete, a u ovim gradovima je proglašeno i vanredno stanje. Davor Božinović je najavio podizanje naknade vojnicima koji učestvuju u spasilačkim akcijama za 100 odsto.

U Karlovcu je oko 13 sati prestala da pada kiša, ali vodostaji su i dalje u blagom porastu, piše Index. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković poručio je da se situacija prati iz časa u čas i da si ,moguće nove padavine. Takođe, u Karlovačku županiju je krenula ispomoć iz Zagreba.

Premijer Andrej Plenković koji se nalazi na samitu u Rejkjaviku je rekao da je u stalnom kontaktu sa članovima vlade, potpredsjednicima i ministrima i da su svi maksimalno angažovani.

Kakvo je stanje u BiH?

Sa poplavama se suočavaju i u Bosni i Hercegovini. Štab civilne zaštite donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u području grada Bihaća gdje je uz objekte poplavljeno i više puteva.

Načelnik Bihaća i komandir Civilne zaštite Elvedin Sedić u izjavi za Klix je rekao da su od jutros informacije ohrabrujuće jer je vodostaj u blagom padu od Martin Broda do Kostela te da situacija najvjerovatnije, sudeći po trendu vodostaja, neće biti gora. Istakao je da je uprkos svim naporima i formiranju nasipa, poplavljeno više od 200 objekata.

“Činjenica je da je juče poplavljen veliki broj objekata jer je naišao veliki talas i tu je rekordno izmjereno 655 cm što je najveći vodostaj ikada izmjeren na toj lokaciji. Imamo nasipe koje su sačuvale kuće od plavljenja, ali u mnogim mjesnim zajednicama je došlo do plavljenja i imamo više od 200 poplavljenih objekata i veliku štetu na poljoprivrednim usjevima”, rekao je on.

Dodao je da se mještani Bihaća još nisu oporavili od poplava koje su ih pogodile pre pet-šest mjeseci, te da im je teško gledati sve ovo ponovo.

Kako je rekao, trenutno je stanovništvu koje je evakuisano najpotrebnija hrana i medicinska pomoć.

Portal Index javlja da je u određenim područjima više stotina kuća pod vodom i da se stanje “pogoršava iz dana u dan.” Navodi se i da stanje otežavaju podzemne vode. Nekoliko kuća u naselju Bukovlje je odsječeno vodom, a zbog velikih količina padavina lokalne službe spašavanja nisu u stanju da pomognu ugroženom stanovništvu.

Vanredna situacija je proglašena na području opštine Novi Grad, a zbog visokog vodostaja obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama kao i rad u vrtićima.

Je li još uvijek dramatično u Italiji?

Prethodno smo vidjeli dramatične slike sa sjevera Italije gdje su, prema posljednjem bilansu, najmanje tri osobe poginule, a hiljade je evakuisano iz svojih domova. Razorne poplave pogodile su region Emilia Romagna, saopštile su vlasti, upozoravajući da situacija može da se pogorša.

“Nije gotovo sa padavinama, trajaće nekoliko sati. Suočeni smo s veoma komplikovanom situacijom”, saopšteno je iz Agencije za civilnu zaštitu, prenosi Routers.

Italijanski mediji su izvjestili da se najmanje četiri osobe vode kao nestale, jedna u Cezeni i tri u obližnjem Forliju.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala