MAGAZA

Namirnice koje svakodnevno jedu stogodišnjaci

Ljudi koji žive u takozvanim Plavim zonama, za koje su istraživači utvrdili da imaju najveće koncentracije stogodišnjaka u svijetu, a uključuju Ikariju (Grčka), Okinawa (Japan), Sardinija (Italija), Loma Linda (Kalifornija) i poluotok Nicoya (Kostarika) – imaju nekoliko “tajni” svoje dugovječnosti.

Postoji nekoliko tajni njihovog sretnog i dugog života. Dan Buettner, osnivač pojma Plava zona, navodi kako su svakodnevno kretanje, nizak nivo stresa, ali i uravnotežena prehrana ključni za dugovječan život ovih ljudi. Hrana koju jedu nije prepuna procesiranih namirnica i šećera, a za bogat okus hrane oslanjaju se na raznovrsne začine. Postoji nekoliko začina koji su zajednički svim ovim Plavim zonama, a koji djeluju protivupalno te su bogati antioksidansima koji pomažu zadržati mladenačko zdravlje, ali i izgled.

Komorač

Ovaj začin se može dodati slanim i slatkim jelima, a iskoristiti možemo svaki dio biljke, od korijena do sjemenki. Doktorica Lauren Harris-Pincus za Well+Good navodi da je komorač bogat vitaminima A, B i C, a korijen je takođe i prepun vlakana. Sadrži i mangan koji je važan za aktivnost brojnih enzima, razvoj kosti, zaštitu ćelija te poboljšava zarastanje rana. 

Origano

Harris-Pincus tvrdi da je origano prepun antioksidansa te da je dokazano da pomaže u borbi s bakterijama. Antioksidansi štite ćelije u tijelu tako što sprečavaju oksidativni stres i time ujedno smanjuju upalne procese. Istraživanje je pokazalo i da je origano odličan u borbi protiv čak 23 vrste bakterija. 

Ruzmarin

Ruzmarin nije samo ukusan mediteranski dodatak jelu nego i odličan izvor željeza, kalcija i vitamina B6. Dokazano je i da poboljšava kognitivne sposobnosti i pamćenje te pridonosi boljoj funkciji imunološkog sistema. Čak je i sam miris ruzmarina dovoljan da podstakne protok krvi u mozgu. Karnosična kiselina kojom je ruzmarin bogat je snažan antioksidans pa tako čuva ćelije od stresa.

Korijander

Baš kao i ostali začini na ovom popisu, korijander sadrži veliku količinu antioksidansa, a posebno je koristan u prevenciji bolesti srca. Istraživanje je takođe pokazalo da korijander poboljšava pamćenje pa se istražuje kao potencijalan lijek za Alzheimerovu bolest. Korijander je jedan od začina koji nije po svačijem ukusu jer može imati okus na sapun, ako nosimo određenu kombinaciju gena.

Bijeli luk

Koliko je bijeli luk zdrav znamo i po našoj narodnoj medicini, no njegovu su ljekovitost posebno prihvatili stanovnici Japana, točnije Okinawe. Bijeli luk jača imunološki sistem te je odličan za borbu protiv gripe i prehlade. Takođe smanjuje krvni pritisak te pomaže u regulaciji holesterola u krvi.

Osim što jedu gore navedene namirnice, stanovnici u Plavim zonama se pridržavaju određenih pravila vezanih za ishranu:

– Prestaju jesti kada im je želudac pun 80 posto kako bi izbjegli debljanje.

– Najmanji obrok u danu jedu kasno poslijepodne ili naveče.

– Pretežno se hrane biljkama, posebno grahom, a meso jedu rijetko (samo nekoliko puta mjesečno), u malim porcijama.

– Alkohol piju umjereno i redovno – otprilike 1-2 čašice dnevno.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim