MAGAZA

Koje voće i povrće ima najviše pesticida

Mnoge vrste voća i povrća koje kupujemo tretirane su pesticidima, te je u tom smislu najbolje kupovati od nekoga koga poznajete, kako biste bili sigurni da je ono što jedete organsko. Ipak, nemaju svi uslova da kupuju voće i povrće od poznanika, posebno u većim gradovima, tako da su “osuđeni” na ono što se nudi u prodavnicama.

Među voćem i povrćem koje sadrži najviše pesticida nalaze se jagode, špinat, kelj, jabuke, grožđe, trešnje, breskve i paradajz. Istraživanje neprofitne organizacije Environmental Working Group pokazalo je da jedna jagoda sadrži čak 23 različite vrste pesticida!

Kakve posljedice na zdravlje mogu imati pesticidi?

“Izloženost pesticidima povezana je sa brojnim lošim efektima na zdravlje, uključujući ometanje hormona, toksičnost mozga i nervnog sistema”, rekla je analitičarka Cindy Swenson, koja radi za Environmental Working Group.

“Nedavno sprovedena studija na Harvardu je pokazala da konzumiranje hrane koja sadrži dosta pesticida može čak da poništi sve dobre efekte koje imaju voće i povrće, poput zaštite od srčanih bolesti”, dodala je.

Swenson je objasnila da su naučnici utvrdili da je veća toksičnost ukoliko se koristi kombinacija dva ili više pesticida, “a to je alarmantno jer samo jedna jagoda može da ima do 23 različita pesticida”.

Kako ukloniti pesticide iz voća i povrća?

Pranje voća i povrća vodom prije jela je u tom smislu obavezno, ali naučnici su nešto ranije otkrili i najbolji način da ove namirnice očistite od pesticida – potopite ih u vodu u koju ćete dodati malo sode bikarbone i ostavite da djeluje oko 15 minuta. Čak i ukoliko je povrće organsko, na ovaj način bićete sigurni da se u njima ne skrivaju mravi, crvi ili neki drugi insekti. Nakon potapanja, povrće ili voće dobro operite.

Limuni, narandže, mandarine, lubenice te drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo takođe treba oprati. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a korice agruma nipošto ne treba ribati u kolače osim ako niste posve sigurni da dolaze iz organskog uzgoja.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim