MREŽE

Ovisnost o društvenim mrežama: Koliko je previše ‘povezanosti’?

Facebook, Instagram, Twitter i druge društvene mreže pomažu vam da ostanete povezani, a u ljudskoj je prirodi da osjećaju povezanost i pripadnost. Ali, šta ako postanete previše povezani?

„Sve više je dokaza koji upućuju na to da neki pojedinci mogu razviti ovisnost o društvenim mrežama koja se ne razlikuje od ovisnosti o alkoholu ili drogama,” kaže dr. Paul G. Simeone, potpredsjednik i medicinski direktor bihevioralnog zdravlja  u Lee Health. “Njihova pretjerana ovisnost o društvenim mrežama dovela je do simptoma koji se obično povezuju s poremećajem ovisnosti.”

Zbog toga, danas postoje i terapijski programi u psihijatrijskim ustanovama i klinikama za bihevioralno zdravlje širom SAD-a, posvećeni liječenju ovisnosti o društvenim mrežama kao još jednog kompulzivnog poremećaja.

Istraživanje iz  2019. pokazalo je da se 40 posto američkih online korisnika starosti od 18 do 22 godine osjeća ovisno o društvenim mrežama. Pet posto ispitanika iz te starosne grupe priznalo je da ih izjava “Ovisnik sam o društvenim mrežama” u potpunosti opisuje.

“Ne postoje klinički dijagnostički kriteriji za ovisnost o društvenim medijima”, napominje Simeone. “Ali ako pojedinac pretjerano ili kompulzivno koristi platformu društvenih medija kako bi poboljšao svoje raspoloženje, to je ključni simptom koji može upućivati ​​na ovisnost. Najvažnija stvar koju treba imati na umu je cijena svakog ponašanja koje se nastavlja usprkos trajnim negativnim posljedicama na funkcionisanje. Ovo je kamen temeljac svake definicije ovisnosti.”

Koliko je previše korištenja društvenih mreža?

Suočimo se s tim, korištenje društvenih medija je navika za većinu nas. Nema štete u našim navikama ako ne štete nama samima ili drugima. U stvarnosti, malo nas je ovisno o društvenim medijima.

Kako biste utvrdili je li neko u opasnosti od razvoja ovisnosti o društvenim mrežama, postavite ovih šest pitanja:

1. Provode li puno vremena razmišljajući o društvenim mrežama ili planirajući kako će ih koristiti?

2. Osjećaju li potrebu sve više koristiti društvene mreže?

3. Koriste li društvene mreže kako bi zaboravili na lične probleme?

4. Pokušavaju li često bezuspješno smanjiti korištenje društvenih mreža?

5. Postaju li nemirni ili problematični ako ne mogu koristiti društvene mreže?

6. Koriste li društvene mreže toliko da je to imalo negativan uticaj na njihov posao ili učenje?

Ako je odgovor “da” na više od tri od ovih pitanja, to može ukazivati ​​na ovisnost o društvenim medijima, piše Addiction Center.

Simeone upozorava: „Zapamtite, odvikavanje od svake ovisnosti je izazov. Ali ako vam doista ima negativan uticaj, zaslužuje da joj se posveti pažnja.”

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MREŽE NEWS

Zašto američke države zabranjuju TikTok?

U najmanje 22 američke federalne države zabranjena je upotreba popularne aplikacije TikTok na službenim uređajima. S obzirom na činjenicu da
MREŽE

Kako da olakšate sebi korištenje Vibera

Viber je jedna od najpopularnijih aplikacija za razmjenu poruka i pozive koju koriste ljudi širom svijeta. Kao i druge slične