NEWS

Tema: Šta za strance znače nova pravila za dobijanje njemačkog državljanstva

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je Nacrt zakona o državljanstvu, te ga proslijedilo nadležnim ministarstvima na provjeru. Reforma njemačkog Zakona o državljanstvu, dogovorena je u koalicionom sporazumu između SPD-a, Zelenih i FDP-a. Ovaj Zakon, za koji još uvijek nije poznat tačan datum kada bi mogao stupiti na snagu, olakšao bi boravak stranaca u Njemačkoj.

Šta znači novi Zakon o državljanstvu za strance?

Prema podacima WDR-a (Westdeutscher Rundfunk), u Njemačkoj, koja zvanično ima više od 83 miliona stanovnika, trenutno živi više od 10 miliona stranaca. Novima zakonskim odredbama, olakšaće se put do državljanstva ove evropske zemlje. “Olakšanim postupkom sticanja državljanstva želimo izaći u susret generaciji gastarbajtera koji su dali značajan doprinos razvoju ove zemlje”, rekla je Nancy Faeser, ministrica unutrašnjih poslova.

U planu je i uvođenje dvojnog državljanstva. Stranci koji žive u Njemačkoj više se neće morati odreći svog pasoša da bi dobili njemačko državljanstvo. Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja njemačkog smatra se najvećom preprekom za pojačani ulazak stranaca koji već duži niz godina žive u Njemačkoj u registar njemačkih državljana. “Za integraciju je mnogo važnije poznavanje jezika, obrazovanje i priznanje demokratskog poretka nego pitanje posjeduje li podnosilac zahtjeva još neko drugo državljanstvo”, objasnila je ministrica Faeser.

Nakon koliko godina je moguće dobiti državljanstvo?

Trenutno stranci moraju živjeti u Njemačkoj do osam godina prije nego što mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo. Prema novim pravilima koje je izradilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke, zahtjev za dobijanje njemačkog državljanstva, moći će se zatražiti već nakon pet godina legalnog boravka. Prema spomenutom nacrtu, skraćeni period od pet godina može se dodatno skratiti ako kandidati mogu pokazati da su dobro integrisani, npr. izvanrednim uspjehom u školi ili na poslu, volonterskim radom ili posebno dobrim poznavanjem jezika.

Novi nacrt podrazumijeva i da djeca rođena u Njemačkoj automatski mogu steći pravo na državljanstvo ako jedan od roditelja najmanje pet godina legalno boravi u Njemačkoj.

Koje su još olakšice najavljene?

Ostali aspekti reforme uključuju olakšavanje uslova o poznavanju njemačkog jezika za određene grupe. Kod osoba starijih od 67 godina kao uslov za sticanje državljanstva biće sniženi jezički kriteriji. Ukinuće se formalne potvrde o poznavanju njemačkog jezika koje su do sada bile tražene, te će ubuduće biti dovoljno da se podnosilac zahtjeva može “usmeno sporazumjeti”. Za pripadnike ove starosne grupe bi trebao otpasti i do sada traženi test znanja o društvenom i pravnom poretku u Njemačkoj.

Ukida se i ograničenje od 25.000 ljudi godišnje za dobijanje državljanstva u regulativi za Zapadni Balkan. Kvota za državljane Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije biće od sada 50.000 godišnje.

Šta znači novi Zakon o državljanstvu za Njemačku?

Uvođenje zakona o dvojnom državljanstvu moglo bi uticati na njemačke biračke tendencije. Samo oni koji posjeduju njemački pasoš imaju pravo glasati na izborima na saveznom nivou. Prema televizijskoj stanici ZDF, 14 posto njemačkog stanovništva starijeg od 18 godina (9,7 miliona ljudi) nije imalo pravo glasa na saveznim izborima 2021. godine.

Kakve su dosadašnje reakcije na Nacrt zakona o državljanstvu?

Ovakav pristup dobijanju državljanstva njemački desničari su kritikovali. Među kritičarima je i vođa Parlamentarne frakcije Unije (CDU i CSU) u Bundestagu Thorsten Frei (CDU), koji je izrazio nezadovoljstvo planiranim izmjenama. “Njemački pasoš ne smije postati jeftina roba”, rekao je on. Njegova zamjenica Andrea Lindholz (CSU) je konstatovala da se strancima u Njemačkoj time uskraćuje podsticaj da se integrišu.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala