MREŽE NEWS

Zašto američke države zabranjuju TikTok?

U najmanje 22 američke federalne države zabranjena je upotreba popularne aplikacije TikTok na službenim uređajima. S obzirom na činjenicu da je TikTok drugi najpopularniji domen na svijetu i da ga koristi dvije trećine američkih tinejdžera, buka oko korištenja ove mreže postaje sve veća.

Otkud zabrinutost?

TikTok je u vlasništvu  kineske kompanije ByteDance, koja je svoje sjedište preselila u Singapur 2020. godine. Na meti je kritičara koji kažu da bi kineska vlada preko ove aplikacije mogla da pristupi podacima korisnika, kao što su istorija pregledavanja i lokacija.

Konkretno, u Vašingtonu dugo raste zabrinutost da bi Peking mogao iskoristiti zakonsku i regulatornu moć da prigrabi podatke američkih korisnika ili da pokuša da progura prokineske narative ili dezinformacije.

Strahove su podstakli novinski izvještaji prošle godine da je tim sa sjedištem u Kini nepropisno pristupio podacima američkih korisnika TikTok-a, uključujući dva novinara, u okviru programa tajnog nadzora kako bi otkrio izvor curenja informacija u medije.

Ko stoji iza ograničenja?

Godine 2020. tadašnji predsjednik SAD Donald Trump i njegova administracija pokušali su da zabrane poslove sa vlasnikom TikToka, da ga primoraju da rasproda svoju američku imovinu i ukloni je iz prodavnica aplikacija. Sudovi su blokirali Trumpove napore da zabrani TikTok.

Sadašnji predsjednik Joe Biden ukinuo je Trumpove naredbe nakon što je preuzeo dužnost, ali je naredio detaljnu studiju o ovom pitanju.

Demokratski predstavnik SAD Raja Krishnamoorthi, iz Ilinoisa, ko-sponzorisao je zakon kojim se TikTok-u u potpunosti zabranjuje rad u SAD, a mjera koju je Kongres odobrio u decembru imala je podršku predsjednice Predstavničkog doma demokrata Nancy Pelosi.

Šta kaže TikTok?

“Razočarani smo što toliko država uskače u politički voz da bi donijele politike koje neće učiniti ništa za unapređenje sajber bezbjednosti u njihovim državama i koje su zasnovane na neosnovanim lažima o TikToku”, naveo je Jamal Brown, portparol TikToka.

TikTok razvija planove za bezbjednost i privatnost podataka kao dio tekuće revizije nacionalne bezbjednosti koju sprovodi administracija predsjednika Joe Bidena, navodi se.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala