NEWS

Tema: Autobiografija princa Harryja postala najprodavanija publicistička knjiga u istoriji

Autobiografija princa Harryja „Spare“ postala je najprodavanija publicistička knjiga u istoriji, naveo je Larry Finlay, direktor izdavačke kuće Transworld Penguin Random House. Knjiga je zvanično puštena u prodaju 10. januara i prvog dana prodaje prodana je u 400.000 primjeraka u knjižarama te u audio i online formatu.

Zašto je knjiga doživjela takav uspjeh?

Harryjeva knjiga privukla je pažnju širom svijeta zbog njegovih otkrića o ličnim borbama i optužbama protiv drugih članova kraljevske porodice, uključujući njegovog oca kralja Charlesa III, maćehu Camillu i starijeg brata princa Williama, a među ostalim je pisao o smrti svoje majke, princeze Diane te opisao prvu svađu s Meghan. “Znali smo da će knjiga biti popularna, ali ovo je premašilo sva naša očekivanja. Koliko znamo, jedine knjige koje su se prvog dana prodale više su one o Harryju Potteru”, rekao je Finlay, direktor izdavačke.

Otkud baš naziv „Spare“ (rezerva)?

Princ Harry u svojoj autobiografiji „Spare“, što u prevodu znači „rezerva“, tvrdi da su ga od rođenja tako oslovljavali i da je rođen u slučaju da njegovom bratu i nasljedniku krune, princu Williamu, zatreba donator organa. „Došao sam na svijet za slučaj da se nešto dogodi Willyju“, piše Harry u svojim memoarima i opisuje svoj život kao misiju da odvrati bratu pažnju i zabavi ga, ali i da bude tu u slučaju da Williamu zatreba donator organa, transfuzija krvi ili koštane moždine. Harry, koji je dvije godine mlađi od Williama, navodi i kako je od ranog djetinjstva upoznat s idejom o nasljedniku i njegovoj rezervi, koju mu je porodica neprestano nametala kroz život. Princ piše kako je sa 20 godina doznao da je njegov otac rekao Diani: „Prekrasno. Dala si mi nasljednika i rezervu. Obavila si svoj posao.“

Inače, izraz „rezerva“ koristili su mnogi Harryjevi hejteri, pogotovo otkako je napustio kraljevske dužnosti u januaru 2020. godine.

Koje detalje o kraljevskoj porodici je Harry otkrio?

Britanski portal The Sun je nakon objavljivanja knjige izvijestio da u svojim memoarima Harry navodi kako su se on i njegov brat William protivili očevom vjenčanju s Camillom te da su obojica imali odvojene sastanke s njom prije nego što se službeno pridružila kraljevskoj porodici. Harry priznaje kako je strepio od mogućnosti da mu Camilla jednog dana postane “zla maćeha”, no kaže da joj je bio spreman oprostiti ako može usrećiti kralja Charlesa, baš kao i William.

Harry je otkrio i više o svom odnosu sa bratom Williamom. Jedna od najšokantnijih Harryjevih tvrdnji, koju je prvi objavio Guardian, izjava je da ga je William napao. Svađu između dvojice braće navodno su podstaknuli Williamovi komentari o Meghan. Harry tvrdi kako je sukob u njegovoj londonskoj kući ubrzo eskalirao iz verbalnog u fizički te da se njegov brat čitavo vrijeme pozivao na narativ koji su britanski mediji stvorili o Meghan. “Odložio je čašu vode, još me jednom uvrijedio, a zatim krenuo na mene. Sve se dogodilo tako brzo. Vrlo brzo. Uhvatio me za ovratnik, strgnuo mi ogrlicu i oborio me na pod. Sletio sam na pseću zdjelu, koja je pukla ispod mojih leđa, komadići su me zarezali. Ležao sam kratko, ošamućen, a onda sam ustao i rekao mu da izađe”, piše Harry.

Harry u svojoj autobiografiji otkriva i kako njegov otac nije dobar u izražavanju svojih osjećaja, čak ni u onim “normalnim”, privatnim okolnostima. Prisjetio se kako ga je Charles probudio i saopštio mu da je Diana doživjela saobraćajnu nesreću i da ga u tom trenutku nije niti zagrlio. Između ostalog, Harry priznaje i da je kao tinejdžer uzimao droge i otkriva da je ubio 25 talibana dok je služio u Avganistanu kao pripadnik britanske vojske.

Šta je Harry pisao o svojoj majci Diani?

U knjizi Harry piše kako je želio zatvoriti poglavlje vezano uz majčinu smrt, ponavljajući njezinu kobnu automobilsku rutu kroz Pariz. Ipak, kaže kako na taj način nije dobio odgovor, nego baš suprotno – počeo je preispitivati uzrok majčine smrti. Princ je u knjizi opisao susret sa ženom koja je tvrdila da ima “moći”, kojoj se obratio dok je tugovao zbog gubitka majke. Ispričao je kako mu je žena omogućila “razgovor” s pokojnom majkom te mu prenijela njezinu poruku. “Tvoja majka kaže da živiš život koji ona ne bi mogla živjeti. Živiš život kakav je željela za tebe”, navodno mu je rekla, prenosi Guardian.

Koliko će princ Harry zaraditi od memoara?

Izdavačka kuća Penguin Random House, prema pisanjima medija, Harryju je platila 20 miliona dolara avansa za memoare. Na ‘ET Canadi’ su u međuvremenu objavili da je princ zaradio 35 do 40 miliona dolara. No, nijedna brojka još nije službeno potvrđena. Cijena tvrdog uveza u Velikoj Britaniji je 28 funti (31,74 eura), a može se nabaviti i u obliku audiozapisa za 20 funti (22,67 eura).

Jesu li se oglasili članovi kraljevske porodice?

Kensingtonska palata, gdje živi princ William sa suprugom Kate i djecom, te Buckinghamska palata, gdje živi kralj Charles sa suprugom Camillom, još uvijek nisu komentarisale navode iz knjige. Ali, britanski mediji tvrde da bi Harry zbog tvrdnji navedenih u svojoj knjizi mogao biti izbačen iz zvaničnog protokola na krunisanju kralja Charlesa.

Kakve su reakcije javnosti?

Nakon objavljivanja prvih detalja koje je princ Harry napisao u knjizi, na Twitteru su se pojavile i prve reakcije javnosti. Mnogi korisnici Twittera pisali su da je Harry “očajan” i da “zaista ima velike traume”, no smatraju da nije trebao vlastitu intimu iznositi u javnost. Najviše reakcija izazvao je sam naziv autobiografije. “Od samog naslova se naježim. Ta ga je riječ tištila cijeli život. Jedva čekam pročitati Harryjevu priču”, napisao je jedan korisnik Twittera. “Moć toga da Harry vlastitu knjigu nazove ‘Rezerva’ je nešto ikonsko”, dodao je drugi korisnik ove društvene mreže. S druge strane, Jesus Enrique Rosas, stručnjak za govor tijela, na svom profilu objavio je da je “‘Spare’ vrhunac samosažaljenja”.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala