Story

WHO radi popis najsmrtonosnijih patogena, uključio i misterioznu “bolest X”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da radi da radi novi popis patogena koji mogu izazvati pandemije ili epidemije i koje treba pažljivo pratiti. Cilj ovog projekta je usmjeravanje globalnog istraživanja, razvoja i ulaganja u vakcine, testove i tretmane.

WHO je okupio više od 300 svjetskih stručnjaka koji će analizirati podatke o više od 25 porodica virusa i bakterija. Takođe će razmotriti takozvanu “bolest X”, odnosno nepoznati patogen koji bi mogao izazvati ozbiljnu međunarodnu epidemiju, piše AFP.

“Za brz i učinkovit odgovor na epidemiju i pandemiju ključno je istraživati prioritetne patogene. Bez značajnih ulaganja u istraživanje i razvoj prije pandemije covida-19 ne bi bilo moguće razviti sigurne i efikasne vakcine u ovako kratkom vremenu”, rekao je Michael Ryan iz WHO-a.

Lista s najsmrtonosnijim patogenima prvi put je objavljena 2017. Trenutno se na njoj nalaze uzročnici covida, ebole, marburške groznice, Lassa groznice, MERS-a​, SARS-a, Zike i bolesti X. Stručnjaci će za svaki prioritetni patogen odrediti šta je još potrebno o njima spoznati i istražiti kako bi se mogle napraviti potrebne specifikacije za vakcine, tretmane i dijagnostičke testove.

WHO bi trebao objaviti ažurirani popis najopasnijih patogena do aprila 2023.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

Story

Od kripto milijardera do omraženog prevaranta: Ko je Samuel Bankman-Fried

Čak i oni koji ne prate niti razumiju tržište kriptovaluta, zaintrigirala je priča o padu kriptomjenjačnice FTX, jedne od najvećih
Story

Koje balkanske države imaju najviše članova Mense

Udruženje Mensa je najstarije i najveće međunarodno udruženje visokointeligentnih pojedinaca. Dio udruženja postaje se polaganjem ispita koji mogu da polažu