Story

Od kripto milijardera do omraženog prevaranta: Ko je Samuel Bankman-Fried

Čak i oni koji ne prate niti razumiju tržište kriptovaluta, zaintrigirala je priča o padu kriptomjenjačnice FTX, jedne od najvećih svjetskih kompanija za trgovanje kriptovalutama i hapšenju njenog osnivača. Nije ni čudo jer se radi o “jednoj od najvećih financijskih prevara u američkoj istoriji”, kako je ocijenio Financial Times. FTX je bio procijenjen na 32 milijarde dolara. Sada je bezvrijedan i u stečaju.

Naime, američko ministarstvo pravosuđa optužilo je osnivača propale kriptomjenjačnice FTX Samuela Bankman-Frieda po osam tačaka, uključujući zavjeru za počinjenje prevare klijenata i zajmodavaca, pranje novca i kršenje zakona o finansiranju kampanje. Ako bude osuđen, pred Bankman-Friedom su godine zatvora.

Optužbe ukazuju na to da je Bankman-Fried osmislio veliku shemu za krađu depozita klijenata s kriptomjenjačnice za plaćanje dugova i troškova svoje privatne firme za trgovanje Alameda Research te taj novac koristio za investiranje. Zavjera je trajala od 2019. godine, kada je osnovao FTX, do njegovog sloma proteklog mjeseca, stoji u optužnici.

Evo priče o tome kako je mladi genijalac u kratko vrijeme postao miljenik medija i milijarder, a potom je u kratko vrijeme s nekoliko krivih poteza sve to prokockao. 

Ko je Samuel Bankman-Fried

Mladi “genijalac” u ovoj priči je Sam Bankman-Fried (SBF), rođen 1992. godine, kao dijete dvoje profesora sa Stanforda. Studirao je MIT te diplomirao fiziku i matematiku, a ulaganjima se počeo baviti 2013. godine. 

Već 2017. osnovao je svoju prvu firmu, Alameda Research, koja se bavila ulaganjima i arbitražnim trgovanjem, a dvije godine nakon toga pokrenuo je FXT, koji u kratkom roku postaje jedna od najvećih svjetskih kriptomjenjačnica.

Bankman-Fried živi život milijardera, nazivaju ga “kripto kraljem”, sjedište kompanije seli na Bahame, gdje se i nastanjuje. Forbes ga u februaru ove godine stavlja na drugo mjesto najbogatijih svjetskih kriptomilijardera, a on nudi Elonu Musku financijsku pomoć u preuzimanju Twittera. 

Kroz Alamedu i FTX te fondove rizičnog kapitala ulaže najmanje 500 miliona dolara u desetke drugih firmi i projekata, procijenjeno mu je bogatstvo od 24 milijarde dolara, dok samo FTX vrijedi oko 32 milijarde. Donacije šalje političarima, ali i raznim humanitarnim organizacijama, i sve izgleda idealno… sve dok javnost nije otkrila klimave temelje njegovog kripto carstva.

Sve je obična prevara

CoinDesk, magazin o kripto ekonomiji, objavio je analizu koja pokazuje da Alameda Research temelji svoju bilancu na imovini koju drži u tokenu FTT, a taj token izdaje – mjenjačnica FTX. Dio imovine drže u solani i drugim tokenima, ali veze s FTX-om posebno su sumnjive i daju naslutiti da je cijelo carstvo SBF-a naduvano i, moguće, nelikvidno. 

U priču ubrzo se uključuje šef Binancea Changpeng Zhao (CZ), koji takođe drži veliku količinu FTT tokena, svojom odlukom da taj token vrlo brzo rasproda. Osim što time započinje rasprodaja, podiže se i panika te nepovjerenje javnosti u FTX. Otkriva se i da su neki od fondova, u koje je FTX ulagao, takođe ulagali u njihove pothvate, što značajno asocira na ponzi ili sličnu prevarantsku shemu.

Proročanstvo o nelikvidnosti tako postaje samoispunjavajuće: klijenti FTX-a, u strahu od gubitka sredstava, počinju povlačiti svoja sredstva, pa se ova mjenjačnica vrlo brzo našla u situaciji nelikvidnosti. Vrijednost njihove imovine, njihovog tokena, ali i cijelog tržišta vrtoglavo pada, a to je tek početak priče.

Binance najavljuje da će preuzeti FTX, a onda, navodeći otkriće o sumnjivim poslovima i prevarama klijenata, od kupovine naprasno odustaje, pa FTX do prestaje s redovnim radom. Binance sada neki optužuju i za namjerno potapanje svojeg konkurenta, a drugi ističu da su znali za nepravilnosti u poslovanju FTX-a. Bankman-Fried je, tvrde, milijarde dolara depozita svojih klijenata ulagao kroz Alamedu, a kada se ulaganja nisu isplatila, ponestalo mu je novca za isplatu klijentima.

FTX je potom i službeno prijavio bankrot, kao i s njime povezanih 130 kompanija, a Bankman-Fried je dao ostavku na mjesto CEO-a. Istrage nad njime pokreću regulatori u SAD-u i na Bahamima, a govorilo se i da je pokušao pobjeći u neku od zemalja odakle ne bi mogao biti izručen.

Investitori koji su ulagali u kriptovalute preko FTX-a i dalje ne znaju hoće li ikada vidjeti svoje uloge, zarobljene na digitalnim novčanicima u toj kompaniji (i postoji li njihov novac uopšte).  Špekuliše se o tome da su 1-2 milijarde dolara sigurno nestale, a moguće je da je izgubljen i veći dio od 10 milijardi tajno prebačenih u kompaniju Alameda.

John Ray, FTX-ov novi izvršni direktor, kojeg je imenovao sud, rekao je na saslušanju: “Ovo uopšte nije sofisticirano, ovo je samo obična stara pronevjera.” 

Idealna priča za holivudski film

Dosadašnji tekst tek je površinski opisao neke od ključnih događaja oko nastanka i propasti FTX-a, a cijelu će pozadinu vjerojatno jednog dana doznati istražitelji i financijski forenzičari. 

Već se nagađa kako će o svemu sigurno biti snimljen holivudski film, jer se oko SBF-a i FTX-a pričalo svašta: od toga da su u mogući kriminal umiješane cijele porodice, preko toga da je sve bila ogromna prevara, pa sve do toga da je Bankman-Fried na Bahamima živio u luksuznom penthouseu s desetero cimera, pri čemu su svi međusobno bili u ljubavnim vezama.

“Cijelu operaciju vodila je hrpa klinaca s Bahama. Možda nije bilo pametno povjeriti im milijarde” jedan je od komentara koji dobro opisuje ovu dramu.

No, ovaj potres na tržištu kriptovaluta razotkrio je i prakse kriptomjenjačnica te “kripto buraza” koji se proglašavaju “kraljevima kripta” i žive, doslovno, kao pijani milijarderi. Naime, nisu FTX, Binance i Alameda jedini koji su vrijednost napuhavali kupovinom tokena jedni od drugih, a veliku većinu imovine drže u vlastitim kriptovalutama, vrlo podložnima brzom padu vrijednosti. Logično je, dakle, da se kriptozajednica pita – ko je sljedeći – Crypto.com, Binance, Coinbase, Kraken? I hoće li pad FTX-a pokrenuti još veći slom tržišta, usporediv s padom Lehman Brothersa 2008. ili pucanjem dot-com balona 1990-ih godina?

Foto: Wikipedia / Cointelegraph / CC-BY-3.0

Možda ti se također sviđa

Story

WHO radi popis najsmrtonosnijih patogena, uključio i misterioznu “bolest X”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da radi da radi novi popis patogena koji mogu izazvati pandemije ili epidemije i
Story

Koje balkanske države imaju najviše članova Mense

Udruženje Mensa je najstarije i najveće međunarodno udruženje visokointeligentnih pojedinaca. Dio udruženja postaje se polaganjem ispita koji mogu da polažu