Story

Koje balkanske države imaju najviše članova Mense

Udruženje Mensa je najstarije i najveće međunarodno udruženje visokointeligentnih pojedinaca. Dio udruženja postaje se polaganjem ispita koji mogu da polažu samo osobe sa IQ-om većim od 132. Mensa ima članove svih uzrasta u oko 90 različitih zemalja širom svijeta. Društvo nudi svojim članovima razne fascinantne prilike za društvenu, kulturnu i intelektualnu interakciju.

Prema nekim istraživanjima Erudera, platforme za pretraživanje visokog obrazovanja, BiH se pokazala kao jedna od balkanskih zemalja s najviše članova u društvu Mensa.

Mensa, što na latinskom jeziku znači „stol“, najveće je društvo s visokim IQ-om na svijetu osnovano 1946. godine u Engleskoj, s ciljem stvaranja zajednice oslobođene svih rasnih i vjerskih razlika. To je najstarija neprofitna organizacija na svijetu i jedini kriterij za prijem u Mensu je postizanje rezultata u prva 2 percentila standardnog IQ testa.

Svaka zemlja članica MENSA-e ima svoj nacionalni ustav Mense zasnovan na minimalnim ustavnim zahtjevima Mense.

Jedna od svrha Mense je da identificira i podstakne inteligenciju za boljitak čovječanstva. Fondacija Mensa to ispunjava pomažući intelektualno nadarenim ljudima u razvoju njihovih intelektualnih i društvenih sposobnosti kako bi mogli bolje koristiti društvu.

Erudera je izvijestila da je od 11 balkanskih zemalja 7 dio MENSA-e, a Bosna i Hercegovina dio ovih 7 sa više od 200 članica.

Balkanske zemlje dio ovog društva su Srbija (1100+ članova), Rumunija (800+), Slovenija (250+), Crna Gora (200+), Bugarska (130+), & Sjeverna Makedonija (100+).

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

Story

Od kripto milijardera do omraženog prevaranta: Ko je Samuel Bankman-Fried

Čak i oni koji ne prate niti razumiju tržište kriptovaluta, zaintrigirala je priča o padu kriptomjenjačnice FTX, jedne od najvećih
Story

WHO radi popis najsmrtonosnijih patogena, uključio i misterioznu “bolest X”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da radi da radi novi popis patogena koji mogu izazvati pandemije ili epidemije i