Story

Šefica MMF-a objasnila zašto će 2023. godina biti teža od prethodne

Za veći dio globalne ekonomije 2023. biće teška godina jer će glavni pokretači globalnog rasta – SAD, Evropa i Kina – doživjeti usporavanje ekonomske aktivnosti, upozorili su iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Nova godina biće “teža od godine koju ostavljamo iza sebe”, rekla je direktorica MMF-a Kristalina Georgieva u vijestima CBS-a.

“Zašto? Jer tri velike ekonomije – SAD, EU i Kina – sve usporavaju istovremeno”, rekla je.

“Očekujemo da će jedna trećina svjetske ekonomije biti u recesiji. Čak i u zemljama koje nisu u recesiji stotine miliona ljudi osjećaće kao da jesu”, dodala je.

U oktobru je MMF smanjio izglede za globalni ekonomski rast u 2023. navodeći kao razlog kontinuirano opterećenje zbog rata u Ukrajini te inflacijske pritiske i visoke kamatne stope, koje su stvorile centralne banke poput američke Federalne rezerve s ciljem ublažavanja rasta cijena.

U međuvremenu američka privreda stoji odvojeno i mogla bi izbjeći potpuni pad koji će vjerojatno pogoditi čak trećinu svjetskih ekonomija.

“SAD je najotporniji i mogao bi izbjeći recesiju. Vidimo da je tržište rada i dalje prilično snažno”, rekla je Georgieva.

Američko tržište rada biće u centru pažnje zvaničnika Federalnih rezervi koji priželjkuju smanjenje potražnje za radnom snagom kako bi se smanjio pritisak na cijene. Prvi dani nove godine donose mnoštvo ključnih podataka o zapošljavanju, uključujući mjesečni izvještaj o platama za nepoljoprivredne djelatnosti, za koje se očekuje da će pokazati kako je američka provreda u decembru otvorila novih 200.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti ostala je na 3.7%, gotovo najniža od 1960-ih.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

Story

Od kripto milijardera do omraženog prevaranta: Ko je Samuel Bankman-Fried

Čak i oni koji ne prate niti razumiju tržište kriptovaluta, zaintrigirala je priča o padu kriptomjenjačnice FTX, jedne od najvećih
Story

WHO radi popis najsmrtonosnijih patogena, uključio i misterioznu “bolest X”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da radi da radi novi popis patogena koji mogu izazvati pandemije ili epidemije i