POZITIVA

Znakovi kojima beba pokazuje da vas voli

Prepoznavanje znakova ljubavi prema roditelju kod novorođenčeta nije baš uvijek jednostavno kao praćenje razvojnih prekretnica poput prvog smijeha ili prevrtanja, ali je itekako moguće.
Stručnjaci kažu da možete da prepoznate suptilne znakove kojima vam vaša beba pokazuje da vas voli.

Prati vaš glas

Male bebe pokazuju komunikaciju i privrženost okrećući se prema glasovima koje najviše poznaju (i vole). Još dok je bila u maternici, beba je slušala mamu, tatu, braću i sestre i sve ostale koji su bili u blizini njene mame, čak i kućnog ljubimca.

Zbog toga, dr Michel Ponti kaže da je važno da roditelji započnu proces povezivanja razgovorom i čitanjem bebi još u maternici. Kad se rode, bebe su spremne da se okrenu prema glasovima koje prepoznaju.

Dugo vas gleda u oči i proučava vaše lice

Dokazano je da su bebe naviknute na traženje lica, a nedavna studija kaže da odojčad mogu da prepoznaju i zapamte lica jednako dobro kao odrasla osoba, i to već u dobi od samo četiri mjeseca. Ali najviše vole da proučavaju lica onih ljudi koje najviše vole, prenosi „Today’s Parent“.

Kada uzvraćate pogled djetetu i gledate ga s ljubavlju, to gradi vezu punu ljubavi između vas i vaše bebe. Stručnjaci objašnjavaju da međusobno gledanje u oči pomaže bebama da nauče da vam vjeruju i požele da razviju bliski odnos s vama kakav samo dijete i roditelj mogu da imaju.

Uživa u maženju s vama

Učenje prepoznavanja vašeg specifičnog mirisa događa se od rođenja, dok bebe razvrstavaju ko je njihov izvor hrane. Ali u igri je više od osnovnog instinkta jer bebe žele da razviju emocionalne veze od prvog minuta.

Prema mišljenju psihoterapeutkinje, otkucaji majčinog srca i njeni jedinstveni pokreti već su utisnuti u bebin mozak pri samom rođenju, zbog čega se u njenim rukama oseća posebno sigurno.

Dakle, kada se vaša beba primjetno opusti u vašim rukama i smjesti za dobro maženje, to je njen način da kaže kako vas voli i da vam vjeruje. Što češće bebe dobijaju toplinu, hranu i utjehu od roditelja, to će više odgovarati na njihove zagrljaje smirenošću i povremenim migoljenjem kako bi im se približile što više.

Usmjerava zvukove prema vama

Iako smo svjesni da novorođenče još ne zna da govori, itekako može da proizvoditi određene zvukove i preusmjerava ih prema roditelju, što je njihov način na koji pokazuju svoju privrženost, ljubav i želju za komunikacijom.

Gugutanje i slični glasovi zapravo su samo još jedan način na koji bebe pokušavaju da razviju svoj odnos s vama.

Odgovarajući na njihove signale, razvijate međusobnu komunikaciju, zbog čega se beba osjeća važnom i povezanom i sve to dodatno jača njenu vezu s vama.

Smiješi vam se

Nemojte ni slučajno da zanemarite, ni umanjite ​​prvi osmijeh vašeg deteta. Stručnjaci kažu da beba itekako shvata kada joj mama ili tata uzvraćaju osmijeh ako im se nasmiješi.

Kada odgovorite na osmijeh onako kako je beba to željela, na neki način joj govorite da je osmijeh jedan od najnormalnijih načina komunikacije. I to je dobra stvar.

Dakle, dok prvi ili drugi smiješak zapravo može da bude tek slučajna grimasa zbog grčeva, neće proći dugo prije nego što postane iskren.

Kao i u svakom drugom odnosu, ako želite da vaša beba pokaže da vas voli, odmah joj dajte do znanja koliko vi nju volite i nemojte misliti da je beba premalena za bilo kakvo iskazivanje ljubavi ili pažnje, tvrde stručnjaci.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

POZITIVA

Ovo je najsmješnija scena u istoriji serija 

Dvije hiljade Britanaca biralo je najsmješniju scenu u britanskim serijama u anketi koju je sproveo TV kanal Gold povodom 30
MAGAZA POZITIVA

Koje su najsigurnije destinacije za putovanje u 2023. godini

Venezuela je najopasnija zemlja na svijetu –gotovo 84% građana i posjetioca ove zemlje su žrtve kriminala. Ne želite biti prevareni,