NEWS

Prvi štrajk u 106-godišnjoj istoriji sindikata: Medicinske sestre izašle na ulice širom UK

Medicinske sestre u Ujedinjenom Kraljevstvu organizovale su jednodnevni štrajk bez presedana kao “posljednje utočište” u borbi za bolje plate i uslove rada. Ovo je prvi štrajk u 106-godišnjoj istoriji sindikata Royal College of Nursing (RCN), kada je do 100.000 članova RCN u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj prekinulo rad nakon što su odbili vladinu ponudu plata.

Kakvo je trenutno stanje u zdravstvu?

UK se trenutačno bori s krizom troškova života dok inflacija nadmašuje rast plata. Medicinski tehničar za nesreće i hitnu pomoć Mark Boothroyd (37) rekao je za AlJazzeru da su zbog visokih troškova života imali poteškoća s plaćanjem računa, prevoza i stanarine. „Niske plate dovele su do toga da novokvalifikovane medicinske sestre sada provedu samo godinu ili dvije prije nego što napuste profesiju“, objasnio je Boothroyd, koji radi u bolnici St Thomas’ u središtu Londona. Nepopunjena radna mjesta stavila su veliki pritisak na preostalo osoblje, od kojih su mnogi prijavljivali probleme s mentalnim zdravljem zbog stresa. Uslovi su bili “užasni i više to ne možemo dopustiti”, dodao je.

Sindikalni čelnici i zdravstveni radnici potvrdili su da su medicinske sestre preopterećene zbog manjka osoblja, dok se državna Nacionalna zdravstvena služba (NHS) bori sa zaostatkom u zakazanim terminima koji se pogoršao otkazivanjem tokom pandemije koronavirusa. Sindikati zdravstvenih radnika ističu da njihovi članovi preskaču obroke, bore se kako bi prehranili i obukli svoje porodice i masovno napuštaju NHS. RCN želi povećanje plata znatno iznad inflacije, koja je u oktobru porasla na 11,1 posto, najviši nivo u posljednjih 41 godinu.

Kakav je odgovor vlade?

Vlada tvrdi da njihove zahtjeve ne mogu priuštiti, a ministar zdravstva Steve Barclay nazvao je štrajkove “duboko žalosnim”. Glavni sekretar RCN-a Pat Cullen rekao je da će pauzirati štrajkove ako Barclay pristane na pregovore. Ipak, Barclay je insistirao na tome da je, iako je otvoren za razgovore o širim pitanjima, dogovor o platama preporučilo nezavisno revizijsko tijelo i da se neće ponovno otvarati. „Tijelo za reviziju plaća NHS-a preporučilo je povećanje plata od najmanje 1400 funti pored prošlogodišnjeg povećanja od 3 posto“, objasnio je te dodao: “Povećanja plata značila bi oduzimanje novca uslugama prve linije u vrijeme kada se suočavamo s rekordnim listama čekanja kao posljedicom pandemije”, dodao je. Čelnik glavne opozicione Laburističke stranke Keir Starmer nazvao je štrajk “značkom srama” za konzervativnu vladu.

Šta znači val štajkova u UK?

Protesti RCN-a dio su rastućeg vala štrajkova od strane zaposlenika u javnom i privatnom sektoru. Već je na hiljade nezadovoljnih željezničara, učitelja, poštanskih radnika započelo štrajkove zbog plata. Broj izgubljenih radnih dana zbog štrajkova samo u oktobru je u Velikoj Britaniji prema službenim podacima najveći u periodu dužem od decenije.

Voditeljica ekonomske statistike u Kancelariji za nacionalnu statistiku (ONS) Sam Beckett rekla je da su štrajkom najviše pogođeni transport i skladištenje te sektori informacija i komunikacija. “To je uglavnom potencirano štrajkovima željeznice i pošte”, rekla je Beckett. Beckett kaže da je trenutačno teško procijeniti kako će štrajkovi i druge industrijske akcije uticati na šire privredno stanje. “Još zapravo nismo vidjeli uticaj toga u statistici bruto domaćeg proizvoda. Prerano je reći kako će to uticati na širu privredu”, rekla je.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala