MAGAZA

Novo istraživanje otkriva: U ovom periodu žene su posebno kreativne

Menstrualni ciklusi su prava divlja vožnja, zar ne? Jednog dana ste sretni i volite život, sljedećeg se ljutite na svog partnera jer je išao u kupatilo, ili galamite na kuhalo jer mu je trebalo predugo da proključa.

Iako vam se čini da menstrualni ciklusi nemaju pozitivnih strana, ispostavilo se da je ovulacija zapravo sjajno vrijeme kada je u pitanju vaša kreativnost, a nedavno istraživanje pokazuje da su žene imale svoje najoriginalnije ideje tokom ove faze u mjesecu.

Studija, objavljena u Frontiers In Psychology, uključivala je 72 žene koje su obavljale različite zadatke, poput onog u kojem se od žena tražilo da navedu što više alternativnih načina korištenja svakodnevnih predmeta. U drugom zadatku, učesnicima su pokazane tri riječi i zamolili su ih da smisle četvrtu riječ koja se odnosi na sve njih. Njihove ideje su zatim ocijenila četiri obučena, nezavisna ocjenjivača.

Rezultati su pokazali da su ženske ideje pokazale najveću originalnost u fazi ovulacije, što sugeriše da je to vrijeme kada su žene najkreativnije.

Autorke studije, profesorica Aleksandra Szymkow i Katarzyna Galasinska, rekle su da istraživanje sugeriše da bi kreativnost mogla biti ‘mentalni ukras’ kod žena – seksualno odabrana osobina koja se pojačava tokom vrhunca plodnosti, baš kao i naši feromoni.

Sada znamo kada treba da zakažemo naš sljedeći brainstorming!

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim