POZITIVA

Velika Britanija ima prvi javni prevoz bez vozača

Obilježavajući pokretanje prve linije autonomnog javnog prevoza u Velikoj Britaniji, autobus bez vozača prevezao je putnike preko škotskog mosta Forth Road Bridgea. Usluga, prva takva u svijetu, uključuje autonomne autobuse koji će putnike prevoziti između parkirališta van Edinburga i željezničke stanice u gradu.

Ipak će biti vozači u busu?

Testne vožnje će trajati do 2025. i u svakom autobusu biće dva člana posade – vozač koji može uskočiti ako nešto pođe po zlu i kondukter. Ruta je duga 22 kilometra, a pet autobusa Enviro 200 EV prelaziće je brzinom do 80 km/h.

Škotski ministar saobraćaja Kevin Stewart bio je jedan od putnika na testiranju autobusa Stagecoach. Kada je vozač prvi put digao ruke s volanaa, rekao je da su se on i ostali putnici osjećali sigurno.

Koliko testova su busevi prošli?

“Želimo da ljudi više koriste javni prevoz, bilo autobuse bilo vozove. Činimo sve što možemo da ih potaknemo na to. Uz to, svi moramo pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova i koristiti autobuse i vozove kao jedan od načina da to ostvarimo”, izjavio je ministar.

Autobusi su dosad prešli milion testova, a prve putnike koji će morati platiti kartu počeće prevoziti u ponedjeljak.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

POZITIVA

Ovo je najsmješnija scena u istoriji serija 

Dvije hiljade Britanaca biralo je najsmješniju scenu u britanskim serijama u anketi koju je sproveo TV kanal Gold povodom 30
MAGAZA POZITIVA

Koje su najsigurnije destinacije za putovanje u 2023. godini

Venezuela je najopasnija zemlja na svijetu –gotovo 84% građana i posjetioca ove zemlje su žrtve kriminala. Ne želite biti prevareni,